Младе синдикатлије: 80.000 људи ради на црно

Процјењује се да је у Републици Српској готово 80.000 радника који раде на црно, због чега Актив младих Савеза синдиката покреће једногодишњу кампању „Синдикат је битан – учлани се у синдикат, јер је то једини начин да оствариш своја радничка права“. Предсједник Актива младих Савеза синдиката Горан Станковић рекао је на прес-конференцији у Бањалуци да […]

недеља, април 28, 2013 / 18:36

Процјењује се да је у Републици Српској готово 80.000 радника који раде на црно, због чега Актив младих Савеза синдиката покреће једногодишњу кампању „Синдикат је битан – учлани се у синдикат, јер је то једини начин да оствариш своја радничка права“.

Предсједник Актива младих Савеза синдиката Горан Станковић рекао је на прес-конференцији у Бањалуци да је циљ кампање да се они радници, који нису чланови синдикта, првенствено млади, упознају са својим правима и предносима учлањења у синдикат.

Тиме ће, каже, заштити своја права у складу са законом и колективним уговором.
– Гдје постоји синдикат, права радника се крше у много мањој мјери, готово 30 посто, а да тамо гдје немамо синдикат о правима радника нико и не говори – рекао је Станковић.

Потврдио је да Савез синдиката РС ни овог 1. мај, неће организoвати протесте, као један од видова синдикалне борбе, већ ће и за Међународни празник рада дијелити летке о овој кампањи.

Чланица Актива младих Савеза синдиката Божица Мићић рекла је да ће захтјеви Актива младих Савеза синдиката бити уручени и Влади РС и Уније удружења послодаваца како би представници ових институција као социјални партнери подржали кампању заштите права радника.

Након Првог маја, кампања ће се посредством чланова синдиката ширити и на друге градове РС. Различите уличне акције, концерти, радионице бит ће организоване широм РС, током наредних годину дана.

И чланица Актива младих Савез синдиката РС Маријана Шарчевић рекла је да ће бити штампана и брошура о томе шта је синдикат и које су предноси те организације у заштити радничких права.

Инфо летке кампање заинтересованима ће бити доступни и у дневној штампи, а први резултати кампање очекују се већ у првим мјесецима њене реализације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *