Митровић о хашком пребројавању: нису тачни подаци о страдалим Србима

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић сматра да је приближно тачна процјена о 104 732 жртве рата у БиХ, али да нису тачни подаци о страдалим Србима, коју је сачинила Демографска служба Тужилаштва у Хагу. "Није тачана национална процјена жртава у протеклом рату у БиХ, посебно српских жртава […]

среда, март 30, 2011 / 14:19

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић сматра да је приближно тачна процјена о 104 732 жртве рата у БиХ, али да нису тачни подаци о страдалим Србима, коју је сачинила Демографска служба Тужилаштва у Хагу.

"Није тачана национална процјена жртава у протеклом рату у БиХ, посебно српских жртава гдје се наводи да је тај број 22 779", рекао је Митровић Срни.

Митровић је подсјетио да су Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и републчички Центар за истраживање ратних злочина по сличној методологији радили на истраживању броја жртава рата и да се дошло до података да је у протеклом рату у БиХ страдало 30 000 до 35 000 српских војника и цивила.

Он је истакао да Републичка организација, не желећи да умањује број страдалих Бошњака у БиХ, сматра да процјена о 68 101 муслиманској жртви није тачна, те да је проблематичан и број погинулих из реда осталих, од којих су, како је рекао, вјероватно, већина били Срби.

"Хашки трибунал користио је податке Института за нестала лица БиХ и федералне Комисије за тражење несталих лица, који још нису верификовани јер није урађена централна евиденција несталих на нивоу БиХ", закључио је Митровић.
Демографска служба Тужилаштва у Хагу саопштила је јуче коначну процјену броја жртава рата у БиХ, наводећи да су од 1992. до 1995. године живот изгубиле 104 732 особе.

Према овој процјени, по националној припадности у рату у БиХ живот је изгубио 68 101 муслиман, 22 779 Срба, 8 858 Хрвата и 4 995 осталих.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *