Митал жели да купи државни дио у Љубији

„Арселор Митал“, водећа свјетска компанија у производњи челика и рударству, доставила је Влади Републике Српске понуду за куповину државног капитала у Руднику жељезне руде „Љубија“, изјавио је данас директор рудника „Арселор Митал Приједор“ Младен Јелача. Јелача је додао да очекују позитиван одговор Владе РС. Он је ово саопштио на свечаној академији поводом Дана рудара у […]

петак, децембар 16, 2011 / 18:14

„Арселор Митал“, водећа свјетска компанија у производњи челика и рударству, доставила је Влади Републике Српске понуду за куповину државног капитала у Руднику жељезне руде „Љубија“, изјавио је данас директор рудника „Арселор Митал Приједор“ Младен Јелача.

Јелача је додао да очекују позитиван одговор Владе РС.

Он је ово саопштио на свечаној академији поводом Дана рудара у Приједору.

Компанија "Арселор Митал" власник је 51 одсто капитала у руднику "Арселор Митал Приједор", док је РЖР Љубија власник 49 одсто капитала.

У предузећу РЖР "Љубија" у власничкој структури су држава са 70 одсто, фондови са 20 одсто и мали акционари 10 одсто, а вриједност капитала је 50 милиона марака.

Некадашњи РЖР "Љубија" у оснивање "Арселор Митала Приједор" уложио је имовину и производне капацитете у Омарској, док су у саставу такозваних "старих рудника" остали рудокопи у Томашици и у Љубији.

Поводом Дана рудара, који се обиљежава 17. децембра, на дан Свете великомученице Варваре, радници предузећа "Арселор Митал Приједор" даровали су крв у приједорској трансфузиологији. Акција је одржана 2. децембра.

Одржана је свечаност поводом 90 година синдикалног организовања у овом руднику, те организован планинарски марш Трагом рударских топионица.

Руководство предузећа традиционално је уручило ручне сатове са посветом за 85 радника са 25 година стажа, специјална признања за четири радника који су остварили најбоље резултате у свакој од четири организационе јединице, као и за једног радника за резултате постигнуте у заштити на раду и заштити здравља.

Организована су и такмичења у малом фудбалу, стоном тенису, шаху и пикаду. Пријемом и концертом обиљежен је пети рођендан Фондације "Арселор Митал Приједор".

Обиљежавање Дана рудара завршава се вечерас традиционалном рударском вечери у хотелу "Приједор".

Арселор Митал је водећа свјетска компанија када је ријеч о споју челика и рударства и присутна је у више од 60 земаља свијета. Посједује више од 20 рудника и четврти је произвођач жељезне руде у свијету. Послује у 22 земље на четири континента и покрива сва кључна индустријска тржишта.

Акцијама ове компаније тргује се на берзама у Њујорку, Амстердаму, Паризу, Бриселу, Луксембургу, Барселони, Билбау, Мадриду и Валенсији.

У 2010. години Арселор Митал остварио је приход од 78 милијарди долара, а произвео 90,6 милиона тона челика, 47 милиона тона жељезне руде и седам милиона тона угља.



0 КОМЕНТАРА

 1. Арселор Митал је у свијету водећи тровач и робовласник. А овај чланак је примјер плаћеног корпоративног „новинарства“ тј. маркетинга.
  http://bankwatch.org/documents/ArcelorMittal_Going_Nowhere.pdf

  Него шта ће расипничка болумента него продати природне ресурсе наше дјеце бјелосвјетском робовласнику (треба закрпити рупе у раскоши административног центра).

 2. Против овог се требају ујединити млади и поштени људи цијеле Републике Српске. Неоколонијализам и модерно робовлаасништво у пракси.

  Чудно ми је да капитал рудника Жељезне руде вриједи САМО 50 милиона КМ, о ове фирме сестре управо служе за извлачење капитала.
  Да ли неко има информације колики приход годишње има народ Републике Српск еод пословања овог успјешног предузећа?

  СТОП ЗАДУЖИВАЊУ И СТОП РАСПРОДАЈИ ПРИРОДНИХ БОГАТСТАВА ОВОГ НАРОДА! СТОП И КОНЦЕСИЈАМА!

  Знамо ли ми ишта сами урадити или смо неспособни?

  x-(

 3. drazen78bl, 17.12.2011. 17:07:53 [22788]
  Да ли неко има информације колики приход годишње има народ Републике Српск еод пословања овог успјешног предузећа?

  Ове информације немају ни надлежна министарства ни институције. Или барем неће да их објаве. Знам јер сам лично тражио те информације. Такође, немају ни информације ни студије о стању здравља становништва у том подручју прије и послије Миталових радова (и каменолом Дреновача на Козари је њихов). Марко Павић је изјављивао да Митал Приједору плати тек пар стотина хиљада КМ (или је можда причао о свом џепу, нисам сигуран).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *