Мишковић за холивудски филм о четницима и америчким пилотима

Продуцентска кућа „Херметоф Пиkчерс“, чији је власник Марко Мишковић, одлучила је да уђе у пројекат екранизације историјског догађаја спасавања америчких пилота из Србије, познатог као операција „Ваздушни мост“ (Халyард), који представља једну од највећих спасилачких мисија у Другом светском рату. Како су нам из „Херметофа“ потврдили, већ неколико година постоји идеја да се филм сними […]

петак, октобар 12, 2012 / 22:51

Продуцентска кућа „Херметоф Пиkчерс“, чији је власник Марко Мишковић, одлучила је да уђе у пројекат екранизације историјског догађаја спасавања америчких пилота из Србије, познатог као операција „Ваздушни мост“ (Халyард), који представља једну од највећих спасилачких мисија у Другом светском рату.

Како су нам из „Херметофа“ потврдили, већ неколико година постоји идеја да се филм сними и, како ствари сада стоје, његова реализација прилично је извјесна. Према Мишковићевој замисли, то би био холивудски филм о храбрим српским војницима у Другом свјетском рату, на чијем сценарију ради холивудска екипа сценариста.

– Филм је у фази претпродукције. Интензивно разговарамо са америчким копродуцентима о сценарију и главним глумцима. Ако све буде по плану, следеће године почеће снимање филма о операцији „Ваздушни мост“, који би великим делом био сниман у Србији. Жеља нам је да направимо филм о херојству који ће разумети гледаоци широм света – рекли су нам у продукцији „Херметоф“.

А прича је сама по себи филмска. Са импровизованог аеродрома у Прањанима од јануара 1944. до фебруара 1945. захваљујући храбрости српских војника и сељака спасено је више од 500 америчких пилота чије су авионе оборили Нијемци.

Прије неколико година у Америци је објављена књига „Заборављених 500“ аутора Грегорија А. Фримена. У знак захвалности за ово херојство, европска команда оружаних снага САД поклонила је житељима Прањана спортску халу.

Грегори Фриман, амерички новинар и писац, аутор је дјела „Заборављених 500“, књиге која се бави операцијом „Ваздушни мост“.

Како нам је испричао, био је провоциран неразумно дугим ћутањем о једној од највећих спасилачких операција у Другом свјетском рату, али и ћутањем о улози српског народа у том спасавању.

Амерички предсједник Хари Труман, на иницијативу спасених пилота, одликовао је постхумно Дражу Михаиловића 1948. године највишим орденом САД – Легијом за народ.

Иначе, Марко Мишковић се већ неколико година бави филмском продукцијом. Један је од продуцената филма „Кориолан“ Рејфа Фејнса, а такође копродуцент документарног филма „Валтер“ о легендарном Велимиру Бати Живојиновићу, који ће публика у Србији премијерно видети у београдском Сава центру 4. новембра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *