Мишићева: Концепт година старости не може бити основа за остварење пензије

Савез синдиката Републике Српске неће одустати од захтјева да радник који оствари 40 година радног стажа има пуну пензију, јер године живота не могу и не смију бити окосница новог Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС. "Онолико колико је неко радио, колико је уплатио, може да очекује да ће добити када стекне право на пензију", изјавила […]

уторак, мај 17, 2011 / 13:44

Савез синдиката Републике Српске неће одустати од захтјева да радник који оствари 40 година радног стажа има пуну пензију, јер године живота не могу и не смију бити окосница новог Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС.

"Онолико колико је неко радио, колико је уплатио, може да очекује да ће добити када стекне право на пензију", изјавила је Мишићева након данашњег састанка у Бијељини са предсједницима синдикалних организација бијељинских предузећа које је упознала са радним материјалом о измјенама Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

Према њеним ријечима, тренутно постоји проблем између оног што нуди Влада РС, а то је 40 година радног стажа уз 65 година живота и за сваку годину, и оног што траже радници Српске.

"Системски се ту разилазимо. Оно што жели радна група и предлагач закона јесте да у овом тренутку заустави одлазак у пензију на начин да се право на пуну пензију остварује са навршених 65 година живота. Док не напуните 65 година имаћете један одсто умањен износ пензије што је недопустиво с обзиром на ниске плате. Уз то иду и мали доприноси, па ће и пензија бити мала", објаснила је Мишићева.

Она је упозорила да концепт година старости није добар, те да је много бољи коцепт – године рада и уплаћивања за пензијско-ивалидско осигурање, јер новац који се издваја за осигурање и доприносе јесте обезбјеђивање сигурног трећег животног доба.

Мишићева је напоменула да нови закон не би донио ни повећање пензија, али ни дао одговоре на питања ко ће повезати радни стаж радницима Српске којима то послодавац није учинио.

Она је нагласила да је питање измјене Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС изазвало велику пажњу и забринутост комплетне јавности, прије свега пензионера, као и оних који су остварили пуни радни вијек или су то по другим основама учинили и тиме остарили право на пензију.

"Оно што је чињеница је да у овом тренутку нема довољно новца за финансирање тих права и то је један од разлога због којег се и доноси нови закон", рекла је Мишићева, напомињући да је промјена Закона о пензијско-инвалидском осигурању системско и кључно питање за сваку земљу, па тако и за Српску.

Мишићева је категорична да све док не буде постигнут консензус социјалних партнера о овим питањима нема ни измјена Закона о пензијско-инвалидском осигурању РС и увјерена је да најављено усвајање закона до јуна неће бити могуће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *