Мишић: Посмртнина умјесто отпремнине

За 40 година радног вијека радник с просјечном платом која је једнака просјечној плати Републике за своју трећу доб издвоји више од 100 хиљада КМ. По новом Приједлогу закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске ако се такав радник пензионише 2019. године у својој 60. години живота добиће пензију од 295 КМ, а ако […]

недеља, децембар 18, 2011 / 11:53

За 40 година радног вијека радник с просјечном платом која је једнака просјечној плати Републике за своју трећу доб издвоји више од 100 хиљада КМ.

По новом Приједлогу закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске ако се такав радник пензионише 2019. године у својој 60. години живота добиће пензију од 295 КМ, а ако још мора радити да наврши 45 година пензијског стажа, уз такву пензију му не треба отпремнина него посмртнина, каже предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић.

Према њеним ријечима, услов од 45 година пензијског стажа за пензионисање или умањење пензије од четири одсто за сваку годину до 65 година старости апсолутно су неприхватљиви и за Савез синдиката и Унију удружења послодаваца и Привредну Комору РС, а због којих СС Српске изричито тражи повлачење Приједлога закона о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске који би се пред посланицима требао наћи 21. децембра.

"Политичари и сви посланици у Парламенту Српске морају да добро размисле за шта гласају и да ли гласају против своје дјеце. Они сад имају добро радно мјесто и добра примања, а да ли ће то њихова дјеца имати, то је упитно", рекла је Мишићева у интервјуу за Новинску агенцију Републике Српске СРНА.

Према њеним ријечима, за сутра је заказан састанак социјалних партнера са предсједником Владе Српске, а послије тог састанка ће се знати да ли ће предлагач сам предложити амандмане достављене од стране кључних актера састанка народним посланицима и на тај начин уважити наше ставове или ће Закон повући на дораду.

Уколико Закон ипак дође пред посланике у садашњој форми Мишићева најављује низ активности синдиката.

"Све зависи да ли ћемо имати саговорнике који ће моћи да уваже снагу аргумената, ако не можемо аргументима, све опције су отворене, а што је најважније да коју год опцију примјенимо одговорност не припада нама већ предлагачу Закона", нагласила је Мишићева.

Мишићева истиче да је нови Приједлог закона о ПИО Српске посебно погубан за 151.000 незапослених, који ће, како је рекла, морати чекати још 10 или 15 година док неко не умре на радном мјесту да они почну да раде.

"За тих 15 година изгубиће знање које су стекли јер ће их технологије престићи и биће врло проблематични за новог послодавца. Имаће превише година да би формирали породицу, неће моћи финансијски да обезбиједе стан, да склапају бракове, да рађају дјецу јер морају чекати да њихови родитељи умру на радном мјесту како би они добили посао", истакла је Мишићева.

Она додаје да је, у условима када имамо највише незапослених у региону, а најмање пензије, када Фонд ПИО Републике Српске исплаћује пензије за оне који су их зарадили у Федерацији БиХ, када имамо лажне инвалидске панзије, изабран најлошији модел реформе пензијско-инвалдиског осигурања.

"Не треба угушити онога ко редовно измирује све своје обавезе. Рандик који ради 40 година и 40 година уплаћује за своју старост, не смије се Законом билошки уништити. Требало је резати привилегована права или обезбиједити новац за та права од стране државе никако од радника који раде 40 година", истакла је Мишићева.

Предсједник Савеза синдиката Српске каже да је предлагач закона изабрао модел који најмање тражи ангажмана власти, модел за елиту, која је цијели свој радни вијек имала изузетно високе плате, а која се не сукобљава са оним послодавцима који годинама нису уплатили ни марку у Фонд ПИО Српске, а истовремено су исисавали средства из Буџета Републике Српске.

Мишићева истиче да Синдикат није против солидарности, да се мора тражити начин за постепено повећање пензија садашњим пензионерима. Такође, борачка права и друга привилегована права које је држава утврдила не смију се исплаћивати на рачун продужења година старости и година пензијског стажа радника у Републици Српској.

"Циљ предлагача је зауставити одлазак у пензију по сваку цијену да би одржали редовност исплата садашњих пензија. Ми подржавамо пензионере, они имају најниже пензије, али ово није начин да се њима повећају примања", рекла је Мишићева.

Предсједник Савеза синдиката РС рјешење види у новом запошљавању, увођењу 80.000 радника који сада ради на црно у легалне токове чиме би се повећао и број уплатилаца у Фонд ПИО Републике Српске, такође у санкционисању оних послодаваца који су пријавили раднике, а који неће да им уплаћују доприносе на износ зарађене плате и смањењу корупције у остваривању права из области пензијског и инвалидског осигурања било да се ради о радничким или борачким пензијама.

"Када ово уредимо сигурно је да ћемо бити интересантни потенцијалним инвеститорима који ће доћи у земљу у којој систем функционише, и у којој се зна и ко пије и ко плаћа, а сада плаћају само радници и поштени послодавци", нагласила је Мишићева.

Приједлог закона о ПИО Српске, према њеним ријечима, неприхватљив је за Синдикат, због чега тражимо његово повлачење, тим више што је Нацрт закона за који је предлагач добио подршку социјалних партнера прошао јавну расправу, да би предлагач у форми Приједлога закона понудио сасвим друга рјешења.

"У прошли четвртак 8. децембра у 15.15 часова ми смо мејлом добили Приједлог закона о ПИО Републике Српске. Разлог зашто смо добили тај закон је био заказивање сједнице Економско социјалног савјета Српске за петак у 8.00 часова. Дакле, од 15 часова поподне до ујутро до 8.00 часова имали смо времена да ишчитамо један системски закон. Када смо отворили прве странице видјели смо један потпуно нови закон", рекла је Мишићева и додала да то није пракса социјалног дијалога већ потпуно багателисање социјалних партнера.

Према њеним ријечима, предлагач Закона у објашњењу које Закон прати каже и да је велики број мишљења, примједаба и сугестија изнесених у јавној расправи посљедица недовољног разумјевања текста Нацрта закона као и погрешног тумачења појединих одредби, па такве примједбе неће бити поменуте нити посебно образложене чиме су, како наводи предсједник Савеза синдиката РС, сви који су учествовали у јавним расправама добили етикету неразумних, неписмених и потпуно небитних људи.

"Никада се, за 20 година постојања Републике Српске, није десила оваква квалификација грађана и интересних групација, нити се десило да се усвојени нацрти закона у Парламенту потпуно и суштински измјене у приједлогу, а да то нико не зна", каже Мишићева.

Она истиче и да пензија није социјална категорија, већ искључиво економска и правна категорија у власништву радника који морају и да знају и да одлучују шта ће добити за свој новац.0 КОМЕНТАРА

 1. Госпођо Мишић, надам се да имате план о заустављању овог Закона. Мада, како су до сада перфидно одиграли ову игру са лажним нацртом, лажним расправама… не би ме изненадило да Закон ипак буде усвојен. Надам се да нисте учествовали и Ви у овоj представи за јавност.

  Иначе, мени је потпуно невјероватно да готово никога не занима ово. Нисам примијетила да је неко на Фронталу заинтересован за ову причу. Обично посвећујемо пажњу неким неважним и уопштеним стварима, не пратимо шта се дешава, а послије када се појаве проблеми… онда већ буде касно да се ти проблеми ријеше. Неки дан након завршне јавне расправе о Закону о правима бораца… предтсвници те популације су најавили протесте у јануару… Тада ће да буде касно. Ако и овај Закон буде усвојен за пар дана… и ту ће да буде касно. Овде очигледно све може да прође у „полуилегали“…

 2. Je li to ona Anja koja juče provali da penzioneri žive NAJBOLJE u RS, izuzimajući političare. …
  Draga Anja, i ti si za odstrel stariji grla stoke koja nije znala , kako reče jedan, da sačuva zemlju od raspada i propasti?
  A, sada Mišićki,
  kratko i jasno: ne vjerujem ti. Nikada nisi bila uz narod već uz one koji ga taru i zatiru. Manipulator, ulizica , sitnopohlepna duša, bila , jesi i takva ćeš ostti. Kakav ćilimak se otka, takav se i podere.

 3. Ви константно мијењате тезе. Овим Законом није угрожена пензинерска полулација већ МЛАДИ ЉУДИ који никада неће добити посао јер ће неки да раде док могу да стоје на ногама, угрожена је средња генерација која чека старосну границу да оде у старосну пензију док животари на бироима за запошљавање изашла из пролалих гиганата… ОВИМ ЗАКОНОМ СИГУРНО НИЈЕ УГРОЖЕН г. РАКУЉ и његова генерација, напротив, ово су њихови захтјеви које Влада очоигледно има намјеру да испуњава. Тако ће генерација поменутог и њему сличних да ужива у пензији и по неколико деценија док многи никада неће ни дочекати тај статус. Наравно да најбоље живе, у томе има и мало ироније, али у односу на генерацију младих који немају никакву перспективу и средње генерације која је масовно остала без посла или никада није ни добила посао јер су то људи који су изашли из рата као 20- годишњаци и никада нису добили посао… пензинери су у много бољој позицији.

  Гледајте убудуће да се не бавите личним квалификацијама!

 4. anja banja luka, 19.12.2011. 14:57:56 [22959]
  Овим Законом није угрожена пензинерска полулација већ МЛАДИ ЉУДИ који никада неће добити посао јер ће неки да раде док могу да стоје на ногама.

  Не видим да се ти млади људи буне, а не да су угрожени, већ су маскимално СЈЕБАНИ! прије двије године нешто слично је Саркози покушао да уради у Француској, па је горио Париз! Разумјеш? 😉

 5. Anja, „ovo su njihovi zahtjevi“
  Čiji zahtjevi? To su zahtjevi džombini, milovi,…i ostale bande. Za to nije niko normalan ni pošten. Ja da idem sa štapom u penziju a djeca da nemaju posla?
  A, budhha ti je dobro rekao. Da je mladima stalo do posla, oni i onima kako kažeš iz srednje generacije oni bi se džombi popeli na vrh ćelave glave. To što ima penzionera na „potvrdu“ , kriva opet vlast za korupciju i bezvlašće.
  Sve u svemu , svi mi ne valjamo ni pola lule duvana. Trpimo do besvjesti. Upravo sad smo u besvjesti, jer da nismo ne bi nam se ni džomba, ni milo, ni biger , ni ostali gadovi u lice rugali. Svete bandere!

 6. Ањице душо, немој Додика ти, да не кажем Бога ти, ипак си ти из Крајине, шала,елем, немој више причати против производа нашег западног сусједа, видим да Гинко Белупо право дјелује, кило, два капсула и од оног чувеног “ дајмо им још једну шансу “ долазимо до овог “ напада интелигенције“. Ако још капсуле будеш пила с Јаном, хајде, прећи ћеш код Чавића……Лијеп поздрав.

 7. Заметица Јован, 19.12.2011. 19:36:42

  У Крајини је велики број српских манастира. Искористићу прилику да ти их набројим: Крупа, Глоговац, Моштаница, Гомионица, Клисина, Липље, Ступље, Рмањ… све у кругу, мање-више, стотињак километара. Историја није почела 1945. већ много раније. Овде је народ тешко страдао управо због вјере и тога што није напуштао своју вјеру, традицију… Према томе, била бих ти захвална да убудуће не спомињеш Бога у овом контексту и да ниподаштаваш људе овде. Ми смо увијек били богати јер нам је Бог управо био на првом мјесту!

  Не бих даље, с обзиром да сам из Крајине.. плашим се да не прођеш као твој аутомобил!

  Без љутње, али си претјерао!

  Отпоздрав!

 8. Да ти министрице за синдикат у саставу истога имаш и неке раднике, а не само ове што гледају кроз прозор стакленца, дигла би се и кука и мотика. Овако, шта да се ради, ко би се одвојио од релативно топлог радијатора?? Него ти министрице синдиката, удовољи радницима и од Слатекса понуди радницима постељине на 24 мјесеца и све ће бити у реду. За остало, па и пензије и пензионере кога је брига???

 9. Čitajući ovaj tekst,sjetih se jednog događaja od prije nekoliko dana.U redu na kasi u jednom trgovačkom objektu u centru Prijedora,ispred mene stoji starina od svojih sedamdesetak godina.Mršav poguren,vidi se da ga život nije mazio.U desnoj ruci drži litar ulja a u lijevoj ruci plastičnu kesicu u kojoj se vidi troje jaja.Na kasi mu kasirka reče da nema dovoljno novca i da jaja nemože dobiti.Starac nijemo sleže ramenima i uputi se prema izlazu.Pozvah ga nazad i rekoh kasirki da ću ja platiti ta jaja.Starac tada pogleda u mene i suznih očiju reče.Hvala prijatelju.Klimnuh glavom i pokuglasno rekoh j…m vam majku lopovsku šta uradiste od ovog naroda.Zar smo se za ovo borili.
  Iskreno ne vjerujem ovoj ženi.Ni Ćurguzu takođe.Oni iza sebe imaju ogromnu snagu koju treba organizovati i na dan zasjedanja NSRS pozvati u Banja Luku.Da na miran i civilizovan način izraze svoj protest.Ali oni to neće uraditi.To i vlast zna zato se tako i ponaša.Ali narod kaže ne pada sneg da pokrije breg,već da svaka zverka pokaže svoj trag.

 10. Тачно је да се закон тиче оних који ће у пензију послије 2019 и то је тако направљено да се затоме људи у свом праву на пензију.
  Ово није закон него тиха еутаназија, кад је на бироу 150 000 хиљада људи а овима који раде се подиже праг одласка у заслужену пензију.
  Ова власт има намјеру да се одржи на својим позицијама користећи се свим средствима.
  То сваки пут доказују, а то и могу јер знају да ће наићи на декларативан отпор мале скупине свјесних људи који немају инструментариј да ишта промијене попут нас који по форумима анимирамо јавност.
  Колико смо ми мали наспрам огромне медијске машинерије коју сви плаћају, колико смо мали наспрам скупштинске већине која гласа по диктату.

  Шта се ту може урадити?

  Готово ништа!

  Без протеста у размјерама какви су били у Француској кад је сличан закон и изгласан и опет ће се примјењивати. Ово није било какав закон, него стратешки који одређује судбину народа, а тај народ не представљају поштени људи, него сад се и види они који су егоисти, они које није брига за било какво дешавање ако нису од било какве ситуације извукли личну корист као небројено пута до сада.

  То је њихово поимање власти, а ови које се то тиче имају да буду жртве, а ко не може то да схвати то је само још једна олакшавајућа околност за власт да безболније прође у својоим наметањима страшне луђачке кошуље народу који спава и ако би га се то требало животно тицати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *