Mирослав Малијевић: У Котор Варошу сигурно побјеђујемо

Грађани у Котор Варошу уопште не могу доћи до начелника општине, а како онда да очекују да се ријеши неки проблем? – пита се Мирослав Малијевић, кандидар Партије демократског прогреса за начелника Општине Котор Варош. Који је ваш лични мотив да се кандидујете за начелика Котор Вароши? Мој лични мотив је лоше стање у нашем […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 13:11

Грађани у Котор Варошу уопште не могу доћи до начелника општине, а како онда да очекују да се ријеши неки проблем? – пита се Мирослав Малијевић, кандидар Партије демократског прогреса за начелника Општине Котор Варош.

Који је ваш лични мотив да се кандидујете за начелика Котор Вароши?

Мој лични мотив је лоше стање у нашем друштву и моја жеља да пoкажем да је могуће направити систем у којем ће грађани боље да живе. Сама моја кандидатура је проистекла од стране пословних људи и угледних грађана који су данас моји најбољи промотери. Преломни моменат у мојој одлуци када сам себи рекао –  постаћу начелник општине Котор Варош – био је када сам посјетио једну породицу, видио њихову трагедију и сазнао да их нико из власти није ни обишао, а камоли покушао да ријеши њихове проблеме. Рекао сам себи тада: ово мора да се мијења.

Шта мислите о вашим противкандидатима?

Моји противкандидати су већ вршили дужност начелника општине и иза себе немају никакве резултате. Били на тој функцији, потписивали вирмане и трошили народне паре. Нису успјели увести ред у општину, нису успјели спријечити корупцију у општини и нису успјели направити да општина служи грађанима. Њима је та функција потребна да се запосле а мени је та функција потребна докажем да могу створити услове за бољи живот за наше грађане. Лично немам ни против једног противкандидата ништа иако су њихове политичке партије у власти (СНСД и СДС) и ових дана на јавним слуповима они прозивају нас који смо опозиција. Апсурдно, али је и то дио нашег живота. Мислим да су се требали мало озбиљније припремити за ову изборну трку и бар нешто од тога како виде ову општину у наредне четири године написати па рећи да имају програм.

Који проблеме у вашој општини видите као кључне, и која рјешења за њих нудите?

Видим потпуни хаос у административној служби која не ради апсолутно ништа. Видим недомаћинско трошење народног новца према страначким директивама. Видим корупцију. Данас грађани не могу да дођу код наченика општине, па како онда да им се рјешавају проблеми. Видим препреке које свакодневно у општини дочекују грађане и привреднике, а ја желим управо те препреке да склањам. Видим намјештене тендере и послове по вишеструко већим цијенама од реалне.

Шта ће бити ваша прва одлука по именовању, уколико освојите функцију за коју се кандидујете?

Прво именујем своје најближе сараднике и идемо на посао. Ако питате за неку конкретну функцију рећи ћу Вам да ће сви директори и сви начелници одјељења бити на тапети, јер у општини Котор Варош готово нико не ради свој посао и зато грађани испаштају. Сви нови директори и начелници одјељења ће морати да подносе извјештаје свака три мјесеца и мени али и грђанима, а грађани ће одређивати ко добро ради свој посао. Прве промјене ће наступити у Комуналном предузећу које годишње потроши више од 1,2 милиона КМ а грађани су са њиховим услугама разочарани, е па тако више неће моћи да се ради. Услуге су им прескупе, често наплаћују нереално, понашају се према грађанима непрофесионално а новац од прихода се троши недомаћински. Ово предузеће је класичан примјер како се може уштедјети годишње више од 300.000 КМ и тај новац усмјерити у нове инвестиције. Овако, ово комунално предузеће се према грађанима понаша као класични рекеташ.

Које су то капиталне инвестиције, за које можете сад обећати да ће за 365 дана бити готове, или бар да наведете до које фазе би одмакли радови на, рецимо, неком великом објекту типа школе или слично?

Направићу парк у Котор Варош, нудићу земљиште које је погодно за прављење нових фабрика потенцијалним инвеститорима. Са овим потезом имаћемо парк у граду који никада нисмо имали и имаћемо мини-индустријску зону гдје ћемо већ након мјесец дана нове власти почети нудити нове плацеве за фабрике и производне хале.

Почећемо радити и пројектовати многе велике инфраструктурне објекте као што су: пречишћавач за канализацију у граду, нова зграда општине, водовод у Масловарама, проширење водовода у градском подручју, спајање асфалтног пута са општином Кнежево и многи други пројекти.

Опозиционе странке су се у доста општина удружиле против СНСД, како коментаришете то што се СДС није одлучио да вам да подршку?

У Котор Варошу претходне четири године СНСД и СДС, заједно хрватском коалицијом и Странком за БиХ тј. њиховим одборником који је тренутно оптужен за најстравичније злочине у Селу Сердари, чине локалну власт. Они су дијелили општински буџет и тошили новац од кредита који ће сви грађани општине Котор Варош морати да враћају у наредним годинама – више од 7 милиона КМ на путеве и канале, они се хвале о „успјешним пројектима“ у које су потрошили десетине милиона КМ, а у Котор Варошу је број незапослених у њихове 4 године власти порастао за 1200 и сад је већи од 4400. Грађани Котор Варош су огорчени на власт и на изборима планирају подржати мене и одборничку листу ПДП-а. Са многим члановима СДС-а имамо фантастичне односе и слажемо се да њихова странка мора престати да калкулише и да више никада не треба робовати тајним диловима појединаца.

Да ли ће резултати локалних избора бити репер за опште изборе 2014, и колико могу утицати на њих?

Према свим анкетама и процјенама у Котор Варошу побјеђујемо сигурно. Разлог наше апсолутне побједе лежи у двије ствари: зато што имамо добар Програм који нудимо грађанима и зато што је власт лоша. А изборе 2014 године планирамо добити зато што ћемо урадити добар посао у општини Котор Варош, а не зато што су други лоши. Владајући СНСД ће изгубити неколико кључних општина, међу којима је и Котор Варош. То људи који су у врху њихове странке одлично знају и већ су одустали од Котор Вароша: Они већ иду на принцип – спашавај што се спасити може. Даћу вам примјер да су четири члана општинског одбора владајућег СНСД-а ових дана код нас потписали приступницу. Нико не жели да буде у броду који тоне осим „пијаног капетана“.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *