Министрова Младост из Велике Обарске

Главна овогодишња фудбалска сензације у Републици Српској и Босни и Херцеговини је ФК Младост из Велике Обарске. Након пар узастопних година напредовања кроз лиге Републике Српске, од најнижег до највишег ранга Младост је прву сезону у Првој лиги РС завршила на првом мјесту па има шансу да од наредне сезоне буде члан заједничке – Премијер […]

петак, јун 7, 2013 / 11:06

Главна овогодишња фудбалска сензације у Републици Српској и Босни и Херцеговини је ФК Младост из Велике Обарске.

Након пар узастопних година напредовања кроз лиге Републике Српске, од најнижег до највишег ранга Младост је прву сезону у Првој лиги РС завршила на првом мјесту па има шансу да од наредне сезоне буде члан заједничке – Премијер лиге БиХ.

Велики је то успјех екипе из семберског мјеста Велика Обарска, успјех за ово мјесто, те успјех тима и стручног штаба у којем многи фудбал буквално играју аматерски, поред посла којим се баве и од којег живе.

Ипак, до највишег ранга такмичења у домаћем фудбалу Младост није догурала само својим полетом и младошћу већ и уз несебичну, љубављу према родном крају и фудбалу мотивисану помоћ виђенијих људи из Велике Обарске.

Да би терен у Великој Обарској постао видљив са врха стаклене зграде Владе Републике Српске побринуо се доскорашњи министар пољопривреде Мирослав Миловановић којем се приписују највеће заслуге за успјехе фудбалера из његовог села.

Упућени кажу да Миловановић има снажан утицај и у ФСРС – да је за ФК Младост он, оно што је чувени Силвио Берлускони за фудбалски клуб Милан. Поближе – оно што је Милорад Додик за Игокеу, или што је некадашњи министар породице, омладине и спорта, Проко Драгосављевић био за ФК Црвена Земља.

Иако Миловановић није био министар спорта, већ пољопривреде, за вријеме његовог мандата у Влади РС, Младост је од Министарства породице, омладине и спорта добила новчане донације, од којих је 90.000 КМ искориштено за прављење трибине на стадиону. Трибина са око 600 сједећих мјеста коштала 120.000 КМ, па је у њеној изградњи учестовала и Компанија Бобар компанија са 30.000.

Фудбалски саладокусци кажу да ФК Младост данас има травњак којима би се могао подичити било који европски клуб, а и прилаз стадиону је изузетно уређен. Вјештим маневрима руководства и клупских мецена, за терен је од града Бијељине добијено више од 10 хиљада КМ, а спонзори су финансирали прилаз, ограду и осталу инфраструктуру са више од 50.000 КМ.

Има се пара, има се чим

Осим поменуте Бобар компаније, главни спонзори клуба су Нешковић осигурање, чији је власник из Велике Обарске, Семберија транспорт, Нова банка, двије спортске кладионице и још неколико локалних привредника којима је В. Обарска родни крај, а Младост најдражи клуб.

Раније се клуб дјелимично финансирао од средстава које су донирали сами играчи, а и данас клубу помажу фудбалери који су овдје поникли, репрезантативци БиХ, Бојан Трипић и Бранимир Бајић.

Иако уређен стадион ФК Младост не испуњава услове које захтијева Премијер лига БиХ, па ће овај клуб, ако се одлучи да игра у Премијер лиги, своје утакмице морати играти највјероватније на стадион ФК Радник из Бијељине.

Руководство клуба ће ипак покушати да оспособе стадион у Великој Обарској.

Овом стадиону наводно треба још 2.400 сједећих мјеста, тј. нова трибина која би коштала око 300.000 КМ, па су сад на потезу спонзори клуба. Није искључено да цијелу ствар погура и предсједник РС, који је једном приликом обећавао куле и градове за клубове који буду прваци и побједници Купа Републике Српске.

Уз све честитке и подијељену радост са мјештанима Велике Обарске, код свих љубитеља спорта у Републици Српској јавља се уздах туге што је успјех наших спортских колектива готово по правилу резултат тренутне политичко-финансијске моћи људи који стоје иза њих и који преко њих остварују своје недосањане спортске снове.

Шампиони Српске

2013. Младост (ВО)

2012. Радник

2011. Козара

2010. Дрина (З)

2009. Рудар Приједор

2008. Борац (БЛ)

2007. Лакташи

2006. Борац (БЛ)

2005. Радник

2004. Славија

2003. Модрича М.

2002. Леотар

2001. Борац (БЛ)

2000. Боксит

1999. Радник

1998. Рудар

1997. Рудар

1996. Боксит

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *