Министри из ХДЗ-а неће из службених станова

САРАЈЕВО – Пет бивших федералних министара из ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 неће изаћи из службених станова Владе Федерације БиХ , док их високи представник Валентин Инцко, којем су предали своје мандате, не разријеши дужности – пишу сутрашње „Независне новине“.  Два ХДЗ-а не признају избор нове владе ФБиХ, предсједника и потпредсједника ФБиХ и руководства Дома […]

петак, април 8, 2011 / 07:00

САРАЈЕВО – Пет бивших федералних министара из ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 неће изаћи из службених станова Владе Федерације БиХ , док их високи представник Валентин Инцко, којем су предали своје мандате, не разријеши дужности – пишу сутрашње „Независне новине“.

 Два ХДЗ-а не признају избор нове владе ФБиХ, предсједника и потпредсједника ФБиХ и руководства Дома народа Парламента ФБиХ јер су 17. марта извршени "без легитимних представника хрватског народа".

Невенко Херцег, бивши министар околиша и туризма ФБиХ и кадар ХДЗ БиХ, рекао је да чекају одговор ОХР-а и Инцка на њихово писмо у којем му предају свој мандат, јер га не могу предати "нелегално и неуставно изабраној власти" и траже да их Инцко обавијести о мјесту, датуму и начину примопредаје дужности.

До тада, додао је Херцег, свих пет министара сматра да им мандат није престао, па тиме и за излазак из службених станова Владе ФБиХ чекају на одговор Валентина Инцка. "Дали смо високом представнику писма и тражили да нас разријеши дужности. Био би ред да нам одговори. И предсједница ФБиХ Борјана Кришто чека на Инцков одговор", рекао је Херцег.

Осим њега, чланови старог сазива Владе ФБиХ из два ХДЗ-а су били Вјекослав Беванда, Феликс Видовић, Перица Јелечевић и Дамир Љубић, а службени стан користи и Кришто.

У Служби заједничких послова ФБиХ, која "газдује" Владиним службеним становима, недавно су истакли да сви којима је истекао мандат имају осам дана рок да изађу из стана, те да је провала у стан и промјена браве крајња мјера коју имају право предузети.

Јерко Иванковић Лијановић, нови замјеник премијера ФБиХ, каже да се нада да је ријеч о цивилизованим људима и да ће се ових пет министара цивилизовано понашати и неће неовлаштено користити туђу имовину.

Федерални званичници су Инцку послали писмо и предали му мандат након што је он привремено суспендовао одлуке ЦИК-а којима је поништен избор предсједника и потпредсједника ФБиХ и утврђено да Дом народа није могао бити конституисан. Упоредо с тим Кришто и Беванда су повукли своје захтјеве Уставном суду ФБиХ да суд донесе одлуку о уставности избора федералне власти.

Привремена директорка Службе заједничких послова ФБиХ Санела Јакуповић раније је рекла да има 65 службених станова, и то 20 у згради "Липа" у сарајевском насељу Грбавица, а 45 на Кошевском брду, те да их треба напустити десет федералних и државних министара и пет парламентараца због истека мандата, а да за неке станове неће бити вршена примопредаја јер су министри "прешли" у парламентарце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *