Министри финансија Г-20 желе уравнотежити свјетску привреду

Министри финансија чланица Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и оних са брзим растом наставиће данас на састанку у Паризу разговоре о томе како да се уравнотежи свјетска привреда. Француска министарка финансија Кристин Лагард има тежак задатак да као домаћин дводневног састанка обезбиједи његов успјех, након што је последњи самит Г-20 у новембру 2010. у Сеулу […]

субота, фебруар 19, 2011 / 16:58

Министри финансија чланица Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и оних са брзим растом наставиће данас на састанку у Паризу разговоре о томе како да се уравнотежи свјетска привреда.

Француска министарка финансија Кристин Лагард има тежак задатак да као домаћин дводневног састанка обезбиједи његов успјех, након што је последњи самит Г-20 у новембру 2010. у Сеулу окончан без договора о томе како да се ублаже дуготрајне тензије око трговинских и валутних неравнотежа, пренијела је агенција АП.

Лагард је учеснике скупа јуче упозорила да ће најјаче свјетске економије доспјети у нову кризу уколико не успију да отклоне опасне неуравнотежености у свјетској економији.

„Статус кво”, при којем неке земље нагомилавају огромне суфиците, док друге имају велике дефиците, „води нас право у још једну дужничку кризу”, указала је Лагард.

Водећи светски финансијски званичници се надају да ће успјети да саставе листу индикатора који на најбољи начин мјере опасне неуравнотежености у трговинским и буџетских дефицитима и суфицитима или нивоима дуга. Инфлација и националне каматне стопе ће такође вјероватно бити разматране у оквиру могућих мјерила.

„Фокусираћемо се на то како да искористимо те индикаторе како бисмо остварили бољу сарадњу”, рекла је Лагард и додала да ће дводневни састанак Г-20 у Паризу бити посвећен „повећању стабилности, смањивању колебљивости и неуравнотежености и бољем управљању свјетском економијом”.

Њеном упозорењу на опасност од неравнотежа придружио се и директор америчке Управе федералних резерви (Фед) Бен Бернанки који је позвао земље са суфицитима, као што је Кина, да дозволе курсевима својих валута слободну флуктоацију и указао да државе попут САД треба да смање своје буџетске дефиците и да више штеде.

„Уколико не буде никаквог стабилизирајућег система, имаћете ситуацију као што је данас, у којој имате опоравак који се одвија двјема брзинама и тражњу која није равномјерно расподијељена широм свијета”, указао је Бернанки.

Тржишта у наглом успону, као што су Кина и Бразил, испливале су из финансијске кризе много снажније него поједине традиционалније силе, попут САД, Европске уније и Јапана.

Међу креаторима финансијске политике постоји широка сагласност око тога да је ублажавање неуравнотежености од кључног значаја за опоравак глобалне економије, али и већа подијељеност мишљења у погледу тога како то учинити.

Само постојање неуравнотежености говори о примјени веома различитих модела раста међу највећим свјетским економијама, при чему свака од њих тврди да би промјена њихове стратегије – било да је базирана на извозу, контроли валутних курсева или слободним токовима новца – нашкодила њиховом опоравку.

На првом састанку Г-20 у овој години, чланице се јуче нису сложиле око тога како мјерити неуравнотежености у глобалној економији и тиме помоћи да се спријече будуће кризе, мада преговорачи сматрају да је компромис по том питању могућ, пренијеле су агенције.

„Неизвјесно је да ли ће се земље договорити о свим индикаторима, али сматрам да је споразум о некима од њих могућ”, указао је јапански министар финансија Јошихико Нода.

Кина се противи укључивању мјерила валутних курсева и валутних резерви у тај пакет.

Још неизвјесније питање је како принудити земље да се придржавају тих мјерила о којима се евентуално постигне споразум.

Политика „именуј и осрамоти”, попут оне која се примјењује у борби против међународних пореских оаза, била би једна од могућности, мада недовољно ефикасна.

Лагард је указала да ће смањење неуравнотежености „захтијевати сарадњу, разумијевање међусобних ставова и стечених права”. Она је рекла да од скупа очекује помак „од разумијевања ка сарадњи”.

Министри финансија Г-20 ће се ове године састати још неколико пута, прије него што у новембру буде одржан самит лидера чланица те групације у Кану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *