Министарство спрема 500.000 КМ за “Фамос“

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС предложиће на наредној сједници Владе да фабрици мотора „Фамос“ у Источном Сарајеву, под посебним условима и критеријумима, буде додијељено минимално 500.000 КМ из средстава за подстицај извоза. Приликом посјете фабрици, ресорни министар Жељко Ковачевић истакао је да би ова средства требало додијелити "Фамосу", јер је погођен ситуацијом у сјеверној […]

уторак, март 29, 2011 / 20:00

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС предложиће на наредној сједници Владе да фабрици мотора „Фамос“ у Источном Сарајеву, под посебним условима и критеријумима, буде додијељено минимално 500.000 КМ из средстава за подстицај извоза.

Приликом посјете фабрици, ресорни министар Жељко Ковачевић истакао је да би ова средства требало додијелити "Фамосу", јер је погођен ситуацијом у сјеверној Африци и на Блиском истоку гдје предузеће извози своје производе.
Према његовим ријечима, питање имовинско-правних односа "Фамоса", које је један од услова да се уђе у процес организационог и финансијског реструктурисања фирме, требало би да буде ријешено тако што би земљиште на коме се налази фабрика, било у њеном власништву, што би омогућило несметано функционисање фирме, а о чему ће сутра бити ријечи са надлежним министарствима.
Директор "Фамоса" Ристо Дабић рекао је да би од око 300 радника, њих 103 требало да буду збринута по разним основама – редовним пензионисањем, докупом стажа, а један број радника је технолошки вишак, јер немају одговарајућу квалификацију.
Према његовим ријечима, кроз пројекат коначног реструктурисања, чиме би предузеће било самоодрживо и атрактивно за приватизацију, "Фамос" има потребу за припајање производних капацитета фирме "Коран" у стечају у Палама и запошљавање њених 60 радника која су на бироу за запошљавање.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је у Источном Сарајеву, да је подржан програм реконструисања "Фамоса", те спајање са "Кораном" како би фирма проширила производне могућности.
Он је нагласио да ће, ако дође до отпуштања
"Фамосових" радника, ресорно министарство у оквиру програма социјалног збрињавања радника то учинити и са њима, додајући да је РС, од 2005. године, од када тече тај програм уплатила 135 милиона КМ по различитим основама за збрињавање радника.
Ђокић је навео да ће дуговања према радницима бити регулисана кроз програм организационог и финансијског реструктурисања "Фамоса" које одобрава ИРБ РС.
Према његовим ријечима, подршка "Фамосу" представља настојање Владе да се очувају производна предузећа у РС, радна мјеста, те да се равномјерно развија сваки дио Српске.
Начелник општине Источно Ново Сарајево Гојко Драшковић рекао је да је упућен захтјев Министарству за просторно уређење, грађевинарсво и екологију РС да по хитном поступку иду измјене регулационог урбанистичког плана како би се ријешили имовинско-правни односи "Фамоса", а самим тим било би омогућено Влади да нађе стратешког купца за ово предузеће који ће уложити додатна средства и ријешити проблеме фирме.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *