Министарство саобраћаја и веза: СТОП нелегалном превозу

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске започело је јавну кампању против нелегалног превоза која ће трајати у периоду празника с обзиром да је тада повећан број путовања, али и појачан обим рада нелегалних превозника, нарочито у међународном саобраћају. У оквиру кампање емитује се видео спот и радио џингл „Карта је закон!“. Такође, дистрибуше се плакат […]

недеља, децембар 4, 2011 / 13:44

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске започело је јавну кампању против нелегалног превоза која ће трајати у периоду празника с обзиром да је тада повећан број путовања, али и појачан обим рада нелегалних превозника, нарочито у међународном саобраћају.

У оквиру кампање емитује се видео спот и радио џингл „Карта је закон!“. Такође, дистрибуше се плакат „СТОП нелегалном превозу!“ који ће бити видно истакнут на граничним прелазима, аутобуским станицама, огласним таблама и на другим јавним мјестима.

Нелегалан превоз, у већој мјери, присутан је у посљедњих годину дана, као посљедица кризе и незапослености, на простору Републике Српске. Појављује се у главном на одређеним релацијама, на којима има доста дневних миграција. Присутан је као општински превоз, међуградски, међуентитески или међународни превоз. Овај превоз се врши са путничким аутомобилима која највише имају 1+8 сједишта и са којима, углавном, управљају лица која су возачи аматери и не посједују никаве квалификације да се баве дјелатношћу превоза.

Лица која врше нелегалан превоз немају одобрења за рад, нису порески обвезници, врше превоз са возилима чија је техничка исправност и опремљеност упитна, па тако немају никакву одговорност према грађанима које превозе. Нелегални превозници представљају опасност, прије свега по грађане које превозе, и по безбједност других учесника у саобраћају.

Сваки грађанин који користи нелегалан превоз није осигуран у случају саобраћајне незгоде, односно, нежељених посљедица, и треба да буде свјестан да у том случају не може да оствари своја права.

Такође, нелегалан превоз угрожава рад легалних превозника који су порески обвезници, испуњавају све услове за вршење превоза, имају јасно прописан начин за одржавање аутобуских линија и јасно прописане санкције уколико то не раде у складу са прописима. С обзиром на кризу и вријеме кад већина превозника послује на граници рентабилности, нелегалан превоз угрожава рад и опстанак легалних превозника.

Министарство саобраћаја и веза је нелегалан превоз идентификовало као озбиљан проблем који нарушава и јавни превоз и безбједност саобраћаја у Републици Српској.

Израдом сета прописа из ове области, Министасртво саобраћаја и веза републике Српске створило је законске претпоставке за сузбијање ове појаве. Тиме је омогућена јасна идентификација нелегалног превоза и прописане санкције и на тај начин се омогућило инспекцијским органима да могу третирати таква лица и возила. Законом су прописане новчане казне, за нелегалне превознике, које износе од 1.000 до 5.000 КМ, мјере искључења и одузимања возила, што раније није био случај.

Међутим, у посао сузбијања нелегалног превоза, поред ресорног Министарства саобраћаја и веза и инспекције, треба да се укључе и јединице локалне самоуправе, превозници и сами грађани. Ова појава се неће спријечити само репресијом већ и превентивним дјеловањем. Грађани треба да знају, да без обзира на ниже цијене карата, неће добити безбједнији и квалитетнији превоз.

Јавни превоз лица се не може вршити путничким аутомобилом са регистрованих највише 1+8 сједишта, него само аутобусима. На бочним странама аутобуса мора бити истакнут назив и сједиште превозника, возач мора имати идентификациону картицу на видном мјесту, посада аутобуса мора издати возну карту итд.

Законом о превозу у друмском саобраћају Републике Српске прописани су општи и посебни услови под којима се може вршити превоз. Општи услови подразумјевају регистрацију дјелатности превоза сходно прописима из области регистације дјелатности и подузетништва.

Посебни услови се односе на посједовање возила које је технички исправно и опремљено за ону врсту превоза за коју је намјењено, да запошљава квалификоване возаче, инжињере саобраћаја уколико посједује више од 20 возних јединица, адекватан паркинг простора за своја возила, обавезно осигурање путника и пртљага ако се ради о превозу лица, односно осигурање терета ако се ради о превозу ствари.

Законом су прописани услови за обављање дјелатности превоза који су недискриминирајући и свима, под једнаким условима, омогућавају приступ тржишту, а корисницима тј. грађанима пружају безбједан и комфоран превоз.

У прилогу шаљемо плакат „СТОП нелегалном превозу!“ и, с бзиром на општи интерес, молимо да је објавите.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *