Министарство цивилних послова: ЈМБ правно ваљан и трајан

Сви јединствени матични бројеви који су одређени након усвајања Привремене одлуке о утврђивању регистрационих подручја за одређивање ЈМБ, као и матични бројеви које су одредили надлежни МУП-ови и Јавни регистар Брчко дистрикта након 12. фебруара, валидни су и неће се поништавати нити мијењати, тако да грађани неће сносити никакве посљедице. Сва права остварена на основу […]

среда, јун 12, 2013 / 15:20

Сви јединствени матични бројеви који су одређени након усвајања Привремене одлуке о утврђивању регистрационих подручја за одређивање ЈМБ, као и матични бројеви које су одредили надлежни МУП-ови и Јавни регистар Брчко дистрикта након 12. фебруара, валидни су и неће се поништавати нити мијењати, тако да грађани неће сносити никакве посљедице.

Сва права остварена на основу ових ЈМБ-ова, као и лични документи, имају нормално правно дејство прописано законом и подзаконским актима, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ након што су се у јавности појавила различита тумачења Привремене одлуке о утврђивању регистрационих подручја за одређивање ЈМБ.

Грађани БиХ захтјеве за одређивање ЈМБ могу поднијети у организационим јединицама кантоналних МУП-ова, МУП-а Републике Српске и Јавног регистра Брчко дистрикта, а ЈМБ се одређује без икаквих проблема.

Из овог министарства апелују на надлежне органе за одређивање ЈМБ-ова да грађане приликом провођења поступка одређивања ЈМБ упознају са чињеницом да су ови ЈМБ-ови правно ваљани и да су трајни.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ је одмах након доношења Привремене одлуке о утврђивању регистрационих подручја за одређивање ЈМБ надлежним органима технички омогућила одређивање ЈМБ-ова.

Према подацима из централне евиденције ЈМБ-ова коју води ИДДЕЕА, од 5. јуна до данас надлежни органи су одредили 3.507 ЈМБ-ова, а од 12. фебруара до 5. јуна одређено је 3.919 ЈМБ-ова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *