Министар Ковачевић: Хидроелектранама угрожен рад

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да је за ово доба године изненађујуће енормно смањен доток вода у хидроелектране РС, што за посљедицу има угроженост рада скоро свих хидроелектрана у Српској. “Хидроелектране се тренутно налазе на минимуму своје производње и, уколико у наредном периоду не буде дотока вода, бићемо приморани […]

уторак, новембар 29, 2011 / 14:43

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић изјавио је да је за ово доба године изненађујуће енормно смањен доток вода у хидроелектране РС, што за посљедицу има угроженост рада скоро свих хидроелектрана у Српској.

“Хидроелектране се тренутно налазе на минимуму своје производње и, уколико у наредном периоду не буде дотока вода, бићемо приморани да хидроелектране обуставе рад, јер ће доћи до хаварија”, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Српска тренутно приморана да купује електричну енергију и изразио увјерење да ће падавине нормализовати производњу електричне енергије.

“Срећна околност је што термоелектране ‘Гацко’ и ‘Угљевик’ нормално функционишу и то нам даје наду да ћемо изаћи из кризе и нећемо уводити рестрикције”, истакао је Ковачевић, апелујући на потрошаче да рационално користе електричну енергију, како би се избјегло увођење рестрикције.

Електропривреда Српске јуче је позвала купце да максимално рационално користе електричну енергију, посебно од 17.00 до 22.00 часа, како би се избјегле редукције у испоруци.

 

Из Електропривреде РС су упозорили да због дуготрајног сушног периода у БиХ и окружењу хидроелектране производе минималне количине електричне енергије, што је довело до алармантне ситуације у електроенергетском сектору, те истакли да су принуђени да струју купују.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *