Миловановић: Биће довољно пшенице, да не увозимо

Република Српска очекује да резултат јесење сјетве буде квалитетан са приносом од 80 000 тона пшенице, вриједне 31,2 милиона КМ у наредној години, што би требало да задовољи потребе за хљебним житом у наредној години и да домаћу производњу заштити од увоза, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић. Он је за […]

субота, децембар 3, 2011 / 08:16

Република Српска очекује да резултат јесење сјетве буде квалитетан са приносом од 80 000 тона пшенице, вриједне 31,2 милиона КМ у наредној години, што би требало да задовољи потребе за хљебним житом у наредној години и да домаћу производњу заштити од увоза, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић.

Он је за "Вечерње новости" истакао да РС има веома амбициозне планове и квалитетне програме производње пшенице у наредним година.

"Планирамо да већ у наредној години засијемо 25 000 хектара и произведемо 105 000 тона пшенице, што је далеко изнад приноса из ранијих година. За ову и наредну годину за регресе за производњу пшенице обезбиједићемо више од 11,2 милиона КМ", рекао је Миловановић.

Он је подсјетио да рок за пријем пријава за јесењу сјетву истиче 5. децембра и да општине наредне седмице треба да доставе Министарству спискове заинтересованих произвођача, који ће добити регрес од 250 КМ по хектару, али да на новчану помоћ могу да рачунају само они ратари који посију сјеменску, декларисану пшеницу, уз примјену одговарајућих агротехничких мјера и наравно фискалне рачуне.

Миловановић је рекао да је ове године исплаћено око 55 милиона КМ подстицаја од буџетом предвиђених 60 милиона, те да ће исплата бити настављена и у децембру.

Према његовој оцјени, воћарство као пољопривредна грана има будућност у РС, јер је цијена воћа стабилна и конкурентна, а воћњаци се релативно лако одржавају, са минималним људским капацитетима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *