Миловање: Кога је ослобађао Будимир

Ухапшени предсједник ФБиХ, Живко Будимир је у року од 20 мјесеци одлукама о помиловањима од престалог дијела казне ослободио укупно 32 затвореника, условно пустио њих девет, те за чак 59 скратио затворске казне… Ко је све међу њима? Од маја 2011. до децембра 2012. године Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ је од 435 захтјева за […]

субота, април 27, 2013 / 08:43

Ухапшени предсједник ФБиХ, Живко Будимир је у року од 20 мјесеци одлукама о помиловањима од престалог дијела казне ослободио укупно 32 затвореника, условно пустио њих девет, те за чак 59 скратио затворске казне… Ко је све међу њима?

Од маја 2011. до децембра 2012. године Живко Будимир, предсједник Федерације БиХ је од 435 захтјева за помиловање осуђеника у ФБиХ, уважио њих 162.

Будимир је тако у року од 20 мјесеци одлукама о помиловањима од престалог дијела казне ослободио 32 затвореника, условно пустио њих девет, те за чак 59 скратио затворске казне.

Распон казни затвора на које су осуђени помиловани осуђеници је од шест мјесеци до 15 година затвора.

Оно што је предмет тужилачке истраге је помиловање једног од најопаснијих криминалаца у БиХ Мерседа Хаџића, званог Мирсо Швицарац, који се иначе доводи у везу с криминалном групом Зијада Турковића, а који је по Интерполовој потјерници ухапшен у Хрватској, а затим изручен Босни и Херцеговини.

Прије помиловања Швицарац се налазио у Казнено-поправном заводу Зеница на издржавању двоипогодишње казне због покушаја убиства Фатмира Мујаја у сарајевском клубу “Инкогнито” крајем 2008. године.

Одлука о помиловању Мерседа Хаџића донесена је 29. аугуста прошле године. Занимљиво, приједлог за помиловање Мерседа Хаџића Живку Будимиру упутио је актуелни министар правде ФБиХ Зоран Микулић, који, према информацијама федералних медија, није обрађиван током ове истраге Тужилаштва БиХ.

Иначе, Тужилаштво, између осталог, истражује и Будимирово помиловање Елвиса Хоџића, који је такође због покушаја убиства осуђен на 22 мјесеца затвора. Међу помилованим је и Сања Вулета, осуђена на десетогодишњу казну затвора због помагања у убиству Блашка Кнезовића у Мостару 2003. године.

Будимир је помиловао и Идриза Зијадића са Илиџе, који је служио затворску казну од пет година и четири мјесеца због убиства, Белму Брулић, осуђену на седам и по година затвора због убиства свог мужа Халила Роговића из Живиница, који је служио 10-годишњу затворску казну такође због убиства. Предсједник ФБиХ је помиловао и Омера Наргалића осуђеног на 10 година и четири мјесеца такође због убиства.

Међу "звучним" именима које је Будимир помиловао је и Насер Орић, ратни командант сребреничке одбране, којем је двогодишња казна за незаконито држање оружја преиначена у увјетну у трајању од четири године.

Примјера ради, у прошлој години Предсједништво БиХ је од 22 захтјева донијело свега једну одлуку о помиловању осуђеника. Предсједник РС-а је од 90 захтјева, такође, донио једну одлуку.

С друге стране, предсједник Федерације Живко Будимир прошле године је помиловао 64 особе.0 КОМЕНТАРА

  1. Ali, pogledamo li u svoju avliju, stanje je daleko gore. Mitomani kleptomani kriminalci, pljačkaši, lažovi, potkupljivači, preprodavači,, šverceri i pretrglije, diktatori i autokrate, otimači i haračlije, nepotisti i bahatlije, oholice i nitkovi…. svi se poredali od najmanjih političkih čivija, pa do najveće i najmoćnije. I sve redom poganopokvarene i inficirane nečovještvom , uništavaju sve redom na što naidju, i materijalno, i duhovno, i biološki.
    Do sada niko nije ni pokušao da im stane na put. To što su počeli u federaciji, a kod nas ne, tumačim da im je i cilj naša totalna propast.

  2. Баш да видимо колико ће одлежати и да ли ће му бити одузета имовина,мада знам одговор баш би волио да видим какво ће оправдање наћи за њега,и колико има држава да му плати за одштету на крају.И још једна ствар,законом логике:ако су помиловања нелегална,да ли то значи да сва падају у воду и да ће сви помиловани бити враћени у затвореx-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *