Милионски дугови Фонду ПИО из Брчког

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/Републике Српске потражује око 14,5 милиона КМ на основу неуплаћених доприноса са подручја Брчко дистрикта, рекао је данас у Брчком директор овог фонда Младен Милић. Милић је навео да се ради о укупно 1.904 правна лица која нису уплаћивала доприносе за 3.379 радника. "Нажалост, протеклих година нисмо били у […]

петак, мај 24, 2013 / 08:03

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/Републике Српске потражује око 14,5 милиона КМ на основу неуплаћених доприноса са подручја Брчко дистрикта, рекао је данас у Брчком директор овог фонда Младен Милић.

Милић је навео да се ради о укупно 1.904 правна лица која нису уплаћивала доприносе за 3.379 радника.

"Нажалост, протеклих година нисмо били у могућности да то контролишемо, с обзиром на позитивне законске прописе, а послодавци су вјешто користили ситуацију око различитих надлежности контроле обрачуна и уплате доприноса у ентитетима и Брчко дистрикту", рекао је Милић.

Он је напоменуо да је на данашњем састанку са градоначелником Брчког Антом Домићем и директором федералног Фонда ПИО/МИО Зијадом Крњићем договорено да са проблемом неуплаћивања доприноса по основу пензијског осигурања треба да се упознају ентитетске владе, те да се до краја маја предложи потписивање меморандума Владе Брчко дистрикта са ентитетским владама.

"Према приједлогу тог меморандума, дало би се овлашћење Пореској управи Брчко дистрикта да у име и за рачун ентитетских фондова врши обрачун и контролу уплате доприноса, и то у складу са ентитетским законима", рекао је Милић новинарима након састанка.

Градоначелник Брчког рекао је да је на састанку било ријечи и о проблему такозване сразмјерне пензије, која је у дистрикту посљедица тога да послодавци пријављују раднике на различите фондове.

"Рјешења овог проблема, као и у вези са различитим стопама пензионих доприноса код ентитетских фондова, немогуће је наћи у оквиру постојеће правне регулативе, па ћемо морати сачекати неко друго вријеме", рекао је Домић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *