Милијарда гладних у свијету

Број гладних у свијету достићи ће рекордну цифру од једне милијарде, због високе цијене хране, процјењује Свјетска организација за исхрану. Упркос великом обећањима, борба против глади није ни изблиза добијена, ни послије годину дана француског предсједавања Г20. Преузимајући предсједавање Г20 у јануару ове године француски предсједник Никола Саркози обећао је борбу против шпекуланта пољопривредним производима […]

субота, децембар 3, 2011 / 11:40

Број гладних у свијету достићи ће рекордну цифру од једне милијарде, због високе цијене хране, процјењује Свјетска организација за исхрану.

Упркос великом обећањима, борба против глади није ни изблиза добијена, ни послије годину дана француског предсједавања Г20. Преузимајући предсједавање Г20 у јануару ове године француски предсједник Никола Саркози обећао је борбу против шпекуланта пољопривредним производима и дивљања цијена на свјетском тржишту.

Цијене прехрамбених производа експлодирају широм свијета. Цијене основних животних намирница као што су житарице, месо, шећер и млијеко на свјетским тржиштима почетком љета ове године биле су најмање дупло веће него 10 година раније.

Стручњаци из Међународног института за политику пољопривреде и исхране у Вашингтону (ИФПРИ) увјерени су да је око трећина недавних повећања цијена пољопривредне робе "дјело шпекуланата".

ИФПРИ процјењује да се мјесечно и до 10 милијарди долара свјежег капитала слива у сектор људских намирница.Резултат прилива тих огромних количина новца су екстремна варирања цијена, каже замјеник директора Њемачког института за људска права у Берлину Михаел Виндфур, преноси Радио Дојче веле.

"Цијене су 30 до 40 одсто више него што би морале да буду, а све због типичног понашања крда на тржиштима – куд један ту и други. То је веома проблематично, јер овде је реч о глади и то је већ изазвало немире у многим земљама. То доводи до тога да многи веома сиромашни људи постају још сиромашнији", нагласио је Виндфур.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *