Микроелектроника жели извоз у регион и Африку

Један од значајних планова компаније Микроелектроника а.д. Бања Лука у 2011. години је излазак са новим производом, фискалним системима, на тржишта региона, али и у земље Африке, као и бившег Совјетског Савеза одакле смо добили прве упите и интересовање, изјавила је за Агенцију ОНАСА директорица маркетинга Микроелектронике Сања Праштало. "Ми планирамо наставити развој и довршити […]

понедељак, март 21, 2011 / 10:49

Један од значајних планова компаније Микроелектроника а.д. Бања Лука у 2011. години је излазак са новим производом, фискалним системима, на тржишта региона, али и у земље Африке, као и бившег Совјетског Савеза одакле смо добили прве упите и интересовање, изјавила је за Агенцију ОНАСА директорица маркетинга Микроелектронике Сања Праштало.

"Ми планирамо наставити развој и довршити сертификацију још једног у низу производа нове генерације у свјетским лабораторијама, што је иначе наша стратегија са свим нашим производним програмима. Затим слиједи излазак на тржишта на којима до сада нисмо били присутни, а са којих смо добили позитивне оцјене и препоруке, те се очекују резултати", казала је С. Праштало.

Она је додала да ова област подразумијева свеобухватан приступ и инжењеринг и развој је константан, тако да се пројекти из ове области реализују у нешто дужем периоду и траже стални ангажман.

"Међутим, мислимо да је за нас и за нашу државу врло значајно доказивање квалитета управо у оваквим областима", истакла је С. Праштало.

Говорећи о пословању Микроелектронике у 2010. години, она је казала да је оно задовољило планове и очекивања.

"Завршили смо значајне развоје нове генерације електронских мјерних уређаја који су у рангу најбољих свјетских производа и овакав производ ставља Босну и Херцеговину на свјетску мапу произвођача софистицираних технологија. Поред овог пројекта, развили смо и још један домаћи производ – фискалне системе са посебним карактеристикама и квалитетом који смо подигли на ниво виши од до сада познатог у овој области", рекла је С. Праштало.

Према њеним ријечима, за овим производом већ се јавило интересовање у околним државама, а "очекујемо да ће прво управо грађани Босне и Херцеговине увидјети квалитет наше понуде и бити наша прва референца на иностраним тржиштима на којима планирамо понудити ове системе".
Она је истакла и да је у током претходних шест мјесеци у Микроелектроници запослено 15 особа, те да ће даље повећање обима производње сигурно тражити и додатну радну снагу.

"Овом новом запошљавању допринос је дао управо пројекат фискализације, а уколико одзив са нашег и иностраних тржишта буде задовољавајући, извјесно је да ће се јавити потреба за отварањем додатних производних капацитета у наредном периоду", казала је она.
Говорећи о продаји фискалних каса у Федерацији БиХ (ФБиХ), С. Праштало је казала да је учешће Микроелектронике натржишту ФБиХ тренутно немогуће коментарисати, јер је фискализација тек у првој фази реализације.

"Вјерујемо да ће инсталације наших уређаја код наших купаца пружити свима јасну слику о томе шта нудимо и колике су могућности и за даљи развој када је сарадња са Микроелектроником у питању. Вјерујем да ће грађани препознати значај одабира домаћег производа за даљи развој наше државе. Одабир нашег производа помоћи ће нам са референцом која ће нас представити и иностраним тржиштима, а извоз оваквог производа може бити значајан за БИХ", истакла је С. Праштало.
Када је ријеч о тржишту Републике Српске, како је казала, учешће Микроелектронике је више од 80 посто.

Она је подсјетила да је Микроелектроника у току прошле године добила "ЦЕ" знак за уређаје нове генерације из области енергетике, те да је затим добила и "ЦЕ" знак за сваки од три производа из области фискалних система: МЕК10, МЕК20 И МЕП1000.

"Дакле, комплетан наш производни програм базиран је на ‘ЦЕ’ сертификату, као и на многим другим престижним сертификатима који доминирају у областима којим се бавимо. Значај сертификата који издају европске лабораторије, прије свега огледаће се у нашој могућности да овај уређај извеземо на тржишта западне Европе", појаснила је С. Праштало.

Додала је да сертификати који су до сада доминирални овим регионом и који се издају у неакредитованим лабораторијама, "никако не одговарају нашој политици квалитета и нашој дугорочној стратегији развоја". 0 КОМЕНТАРА

  1. Па знају Бугари и сами извозити своје производе, не треба им Микроелектроника за то.

  2. Čisto informacije radi, ME je započela sama proizvoditi fiskalne kase…. Strujna brojila su proizvodili i prije samo je sada znatno modernizovana proizvodnja i sređen dizajn.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *