Михајло Пупин и у Бањој Луци

БЕОГРАД – Представници Србије и Републике Српске данас су у Београду потписали споразум којим се утврђују детаљи финансирања и рокови у оснивању заједничког института „Михаjло Пупин“ са сједиштем у Бањој Луци. Споразум су потписали ректори универзитета у Бањoj Луци Станко Станић и у Источном Сарајеву Митар Новаковић, генерални директор Института "Михајло Пупин" у Београду Владан […]

уторак, април 5, 2011 / 15:35

БЕОГРАД – Представници Србије и Републике Српске данас су у Београду потписали споразум којим се утврђују детаљи финансирања и рокови у оснивању заједничког института „Михаjло Пупин“ са сједиштем у Бањој Луци.

Споразум су потписали ректори универзитета у Бањoj Луци Станко Станић и у Источном Сарајеву Митар Новаковић, генерални директор Института "Михајло Пупин" у Београду Владан Батановић, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић и министар просвјете и науке Србије Жарко Обрадовић.

Они су потписали споразум о научно-технолошкој и пословно-техничкој сарадњи у оснивању заједничког института у области информационих и комуникационих технологија, са сједиштем у Бањој Луци.

Обрадовић је изјавио је да је оснивање заједничког института у Бањој Луци добра вијест и за Српску и Србију да институционализује сарадњу, која већ постоји у неким пројектима.

"Оснивање заједничког института за Институт `Михајло Пупин` из Београда прилика је да буде део нових пројеката на том простору, а за Српску да се млади запосле, да се унапреди наука, истраживање, образовање и да се кроз пројекте понуди привреди решавање пројеката који ће унапредити производњу", рекао је Обрадовић.

Комић је рекао је да је за Српску оснивање заједничког института у Бањој Луци потврда јачања пријатељских веза и односа који су суштина специјалних и паралелних веза Србије и Републике Српске.

Он је истакао да ће оснивање института у Бањој Луци имати вишеструке ефекте: даће посебан доприност информационо-комуникационих технологија, даће могућност младим људима да учествују у међународним пројектима, и изразио очекивање да ће заједнички институт дати ефекат и што се тиче привредног развоја.

Генерални директор Института "Михајло Пупин" у Београду рекао је да ће заједнички институт сједиште имати на Електротехничком факултету у Бањој Луци и такође зваће се такође Институт “Михајло Пупин“.

Он је навео да ће 60 одсто оснивачког капитала у Институту у Бањој Луци обезбиједити Институт “Михајло Пупин“ из Београда, а по 20 одсто Универзитети Источно Сарајево и Бања Лука.

Батановић је рекао да је укупни оснивачки улог заједничког института износи 200.000 КМ, али да ће Институт бити отворен и за капитал из привреде.

"Намера је да буџетирање буде што је могуће мање јер Институт мора да буде самоодржив већ до краја године", рекао је Батановић.

Оснивачка скупштина заједничког института биће одржана до 1. маја. Очекује се да ће директор бити именован уз сагласност Влада РС и Србије, те да ће институт почети са радом 1. јуна ове године.

У институту ће моћи да се запосле стручњаци који су образовање стекли на универзитетима у РС, првенствено на електротехничким факултетима.

Сарадња института одвијаће се у области науке, истраживања, образовања и у другим областима од заједничких интереса и подразумијеваће, између осталог, заједничко учешће на међународним пројектима, размјену стручњака, стипендирање најбољих студената, гостовање предавача из Института у Београду на факултетима у Републици Српској.

Ово је први случај да Институт "Михајло Пупин" из Београда учествује у оснивању једног института ван граница Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *