Месић: Усташоиди, четникоиди, и злочинци у власти

Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио је данас да је за будућу сарадњу земаља у региону од изузетне важности суочавање са „стравичним злочинима” који су почињени на овим просторима. „За те злочине морају одговарати они представници власти који су их наредили, они који су их извршили и они који су знали да се дешавају, али […]

понедељак, мај 16, 2011 / 07:55

Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио је данас да је за будућу сарадњу земаља у региону од изузетне важности суочавање са „стравичним злочинима” који су почињени на овим просторима.

„За те злочине морају одговарати они представници власти који су их наредили, они који су их извршили и они који су знали да се дешавају, али нису ништа учинили да их спријече”, рекао је Месић на неформалном скупу који је на Фрушкој гори организовала регионална невладина организација Игманска иницијатива.

У интервјуу за агенцију Бета Месић је оцијенио и да ће тек након тога бити довољно простора за нормалну сарадњу у региону.

Говорећи о традицији очувања антифашизма на овом простору, он је рекао да и фашисти и неофашисти мисле да могу да измијене историју и да могу од губитника да направе побједника и обрнуто, што је, међутим, како је истакао, немогуће.

„Они су бучни и располажу многим медијима, али не могу и не смију побиједити. За разлику од комунизма, који може успјети само као глобална појава, фашизам је опасан јер може настати и у малој средини”, рекао је Месић.

Он је упозорио да земље које су осјетиле фашизам имају разрађене системе борбе против њега, али и да су земље нашег региона још попустљиве и да то представља велику сметњу за грађане.

Коментаришући најаву Удруге ветерана да ће против њега поднијети кривичну пријаву због наводног достављања транскрипата Хашком трибуналу који су кориштени на суђењу генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, Месић је рекао да иза свега стоје „НДХ носталгичари”.

„Има НДХ носталгичара којима сметам од када сам се појавио, али њихов главни мотив је буџет Хрватске. Да би себи дали на значају, они морају имати непријатеља, а то сам ја. Увијек када ме нападну усташоиди, паралелно крену и напади од четникоида и у таквим ситуацијама сам сигуран да сам на правом путу”, рекао је Месић.

Представници Игманске иницијативе данас су се седми пут традиционално окупили на антифашистичкм дружењу на Фрушкој гори које сваког маја организује директор новосадског Центра за регионализам Александар Попов.

На овом скупу бивши хрватски предсједник примљен је у редовно чланство Игманске иницијативе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *