Меркелова и Медведев сутра отварају Сјеверни ток

Лидери Њемачке и Русије отвориће сутра контроверзни гасовод Сјеверни ток којим ће се транспортовати руски гас у западну Европу, што показује његов стратешки значај за обје стране. Осим њемачке канцеларке Ангеле Меркел и руског предсједника Дмитрија Медведева догађају ће присуствовати и премијер Француске Франсоа Фијон и Холандије Марк Руте, као и комесар ЕУ за енергију […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 16:00

Лидери Њемачке и Русије отвориће сутра контроверзни гасовод Сјеверни ток којим ће се транспортовати руски гас у западну Европу, што показује његов стратешки значај за обје стране.

Осим њемачке канцеларке Ангеле Меркел и руског предсједника Дмитрија Медведева догађају ће присуствовати и премијер Француске Франсоа Фијон и Холандије Марк Руте, као и комесар ЕУ за енергију Гитнер Етингер који ће означити успостављање првих енергетских гасних веза испод површине Балтичког мора.

Церемонија ће се одржати у сјевероисточном граду Лубмину када ће бити отворен гасовод дужине 1.224 километара, односно његово прикључење европској мрежи.

Када буде оперативан крајем 2012. године гасоводом ће се пребацивати 55 милијарди кубика гаса сваке године у земље ЕУ у наредних најмање 50 година, што ће бити довољно за снабдијевање око 26 милиона домова.

Конзорцијум Сјеверни ток за пројекат вриједности 7,4 милијарде евра представља заједнички подухват руске државне фирме "Гаспром" њемачких компанија БАСФ и ЕОН, холандске компаније "Гасуин" и "ГДФ Суез" из Француске.

Русија овим гасовом жели да смањи зависност од Украјине и других земаља транзита у којима се појавио проблем цијена преноса гаса што је у неким случајевима довело до потпуног прекида испоруке гаса у Европу.

Пољска и земље Балтика више пута су изразиле забринутост због пројекта, који прелази преко њихових територија тврдећи да ће остати сами у преговорима са Русијом за своје властите испоруке гаса.

Шведска је уложила приговор који се тиче екологије због огромног цјевовода на дну мора, а што је "Гаспром" одбацио. /крај/ддОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *