Меркел жели измјену Лисабонског уговора до краја 2012.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел настоји да убрза реформу Лисабонског уговора и жели да свих 27 држава чланица ратификују предложене измјене до краја 2012. године, рекао је неименовани извор из њемачке владе Ројтерсу. „Влада се залаже за ограничене измјене уговора, којима би био дозвољен већи утицај на државе које крше буџетска правила и договорене обавезе када […]

недеља, новембар 13, 2011 / 19:28

Њемачка канцеларка Ангела Меркел настоји да убрза реформу Лисабонског уговора и жели да свих 27 држава чланица ратификују предложене измјене до краја 2012. године, рекао је неименовани извор из њемачке владе Ројтерсу.

„Влада се залаже за ограничене измјене уговора, којима би био дозвољен већи утицај на државе које крше буџетска правила и договорене обавезе када је ријеч о стабилности и консолидацији”, рекао је тај извор и додао да би то „требало да буде урађено до краја 2012”.

Меркелова је прошлог мјесеца успјела да се избори да ЕУ размотри измјене Лисабонског уговора, највишег акта Уније, тврдећи да је тако нешто неопходно уколико Брисел жели да успостави сталнији систем за управљање финансијском кризом.

Предсједник Европског савета Херман ван Ромпеј би требало да у децембру саопшти у ком домену би и колике измјене Лисабонског уговора било могуће спровести. Првобитан циљ је био да све државе чланице амандмане ратификују до 2013. године.

Њемачка сада, како преноси Ројтерс, жели да конкретни приједлози буду спремни до прољећа идуће године.

Многе од 27 држава Уније противе се измјени уговора из Лисабона, о којем су вођени преговори чак осам година, а страхује се и од тешкоћа до којих би могло да дође на референдумима о питањима измјена повеље.

Неке државе, пак, сматрају да је потребно предузети строжије мјере против „распојасанијих” чланица, без мијењања текста повеље.

Меркелова је раније говорила да жели да ЕУ, у екстремнијим случајевима када је еврозона стављена у опасност, има право да се умијеша и у унутрашњу буџетску политику.

У приједлозима за измјену уговора Њемачка је, међутим, одустала од тога и заложила се за увођење санкција земљама које крше правила. По приједлогу Њемачке, Европска комисија би, такође, требало да има већа овлашћења у надгледању буџета. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *