МЕМОАРИ ЈЕДНЕ ГЕЈШЕ (MEMOIRS OF A GEISHA)

Осим што се радња дешава у Јапану, нема ништа што би ово дјело одвајало од сличних сплеткарских и фенсерских урадака на Западу.

уторак, фебруар 8, 2011 / 07:08

Доста се радило на фотографији и режији. Чудо једно, шта плава сочива на монголоиду могу да ураде људском срцу.

То би био сажетак.

Сајури је име које је добила као гејша, пошто су је продали као дјевојчицу, и она прошла Сцилу и Харибду живота, како би постала то што је у наслову. Чим је видјела њено лице и очи, једна од злих старијих гејша је наумила да јој загорча живот. Увалила је у дугове, обвезујући је да ће јој рећи гдје је њена сестра, са којом су је раздвојили када су дошле у град.

Затим, из страха да та зла не постане насљедница у очои (кући), ангажује је једна од мајсторица из друге куће. Те она постаје звијезда, за само шест мјесеци научивши оно што остале раде годинама.

И прича је углавном тако формулативна, што укључује и силину заплета који ће причу нагети ка трагичном. Што се и дешава.

Наравно, појављују се и Американци у филму. Окупационе силе упропасте свијет гејша, и доведу неки нови.

Све у свему, она је једном као дјевојчица-роб видјела Чејрмена са двије гејше. Купио јој је слаткиш и дао марамицу и прилично пара. Она се заљубила у њега, и одлучила да постане гејша како би му могла прићи.

Трновит је тај пут, али она на крају ипак то успије. И ту би могао бити крај, па да побришем два ЦД-а и ослободим простор на диску.

 

(Редитељ: Роб Маршал; Писци: Робин Свикорд, Артур Голден)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *