Мексичка влада одбила да изручи Францускињу

МЕКСИКО СИТИ – Мексичка влада одбацила је захтјев Француске да испоручи Флоренс Касез (36), француску држављанку осуђену на 60 година затвора након што јој је суд током прошле седмице одбацио жалбу. Из мексичког Министарства иностраних послова саопштено је да је француска влада 16. фебруара затражила од Мексика да "поштује потписане међународне конвенције, посебно оне о […]

петак, фебруар 18, 2011 / 19:55

МЕКСИКО СИТИ – Мексичка влада одбацила је захтјев Француске да испоручи Флоренс Касез (36), француску држављанку осуђену на 60 година затвора након што јој је суд током прошле седмице одбацио жалбу.

Из мексичког Министарства иностраних послова саопштено је да је француска влада 16. фебруара затражила од Мексика да "поштује потписане међународне конвенције, посебно оне о трансферу осуђених затвореника у иностранству у земљу поријекла".

Међутим, мексички МИП наводи да се никад није сагласио да Касезову врати у Француску уколико буде осуђена за отмицу.

"Прецизна анализа овог случаја доводи нас до непобитног закључка да би сагласност са трансфером на неправедан начин омогућила другој држави да смањи па чак и да поништи казну изречену Флоренс Касез коју служи у Мексику", наводи се у саопштењу МИП-а Мексика.

Касезова је ухапшена 2005. године са њеним дечком Мексиканцем у полицијском претресу ранча недалеко од Мексико Ситија, гдје су троје људи, укључујући и дјевојчица, држани као таоци.

Француски предсједник Никола Саркози стао је ове седмице у одбрану трансфера Касезове током разговора са њеним родитељима, истичући да поштује мексички правни систем, али да жели да Францускиња одслужи остатак казне у Француској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *