Мејдан на Обилићеву 2

Репортери Фронтал.РС присуствовали су прекинутим изборима за савјете мјесних заједница. Прочитајте, погледајте и послушајте како је то изгледало. Пише: Срећко Максимовић Обилићево 2. Избори. Мемла. Записници и преклопна сједишта. Спискови и слике палих бораца из МЗ Обилићево у посљедњем рату. Сала која иначе служи за представе Градског позоришта Јазавац. Особље "Јазавца" би свакако могло позавидјети […]

субота, април 9, 2011 / 20:58

Репортери Фронтал.РС присуствовали су прекинутим изборима за савјете мјесних заједница. Прочитајте, погледајте и послушајте како је то изгледало.

Пише: Срећко Максимовић

Обилићево 2. Избори. Мемла. Записници и преклопна сједишта. Спискови и слике палих бораца из МЗ Обилићево у посљедњем рату. Сала која иначе служи за представе Градског позоришта Јазавац.

Особље "Јазавца" би свакако могло позавидјети на броју људи који се окупио у 17:00, за када је из Градске управе најављен почетак изборног процеса за ову мјесну заједницу.

Требало је бити изабрано девет чланова савјета, али, нажалост, и овај пут се показало да је култура много ниже на друштвеној љествици од политике, гдје, највјероватније, и требамо тражити разлоге прекида изборног процеса.

Чекање да би се журило

Као и у свим другим случајевима у посљедње вријеме, када су у понди били и кандидати са листа које су насловљене као независне, изборни процес је веома дуго трајао. Тек је у 18:00 изборни процес коначно започет, читањем имена кандидата и објашњавањем самог поступка гласања.

И на Обилићеву се видјело колико је застарио институт мјесне заједнице, а поготово начин избора савјета, који није био подесан вјероватно већ крајем 60тих година, а поготово престанком самоуправног социјализма.

Већ на самом улазу у салу могло се наговјестити да ће бити веома бурно.

И било је

Гласање се (уз буку, вику, скандирање, аплаудирање, добацивање, свађу, драње) обављало тако што су кандидати прозивани појединачно, а за њих се опредјељивало методом дизања руке, што је у погледу данашњег развоја технике и пораста броја становника потпуно комично.

И такав, напоран и застарио процес, доведен је готово до самог краја, када је остало да буде још прозвано свега три кандидата. Људи су непрестано излазили и улазили у салу, и тако је изазвана неусаглашеност кворума, па је, напримјер, за једног кандидата било довољно 120 гласова да би имао натполовичан број гласова, а други пут је требало 90 и слично.

Никола Алексић, предсједник Актива младих Народне демократске странке Крсте Јандрића, који је ту дошао као кандидат за трочлану комисију испред независне листе, није изабран у исту, јер је административна службеница Града Бања Лука, захтијевала да у предсједништву могу бити само они који су уједно и кандидати.

Зато је Алексић дао свој коментар за посјетиоце Фронтал.РС, док поменута административна службеница није хтјела да да видео-изјаву, нити је допустила увид у записник. Тако ћемо вам овдје само донијети неке од резултата, које је ваш репортер успио да забиљежи у условима јаке буке.

Фејсбук револуција vs Гавро Рисић

Карактеристично за изборе у МЗ Обилићево, било је појављивање Стефана Филиповића, који се у протеклих мјесец дана појављивао у медијима, као један од организатора "Фејсбук револуције", односно слабо посјећених протеста против актуелне власти.

Филиповић је добио 57 гласова, док је апсолутни побједник ових поништених избора, био Гавро Рисић са 136 подигнутих руку. Остали резултати које смо успјели забиљежити су:

Вуковић Веселин – 64
Вуковић Раде – 67
Жинић Рада – 62
Мајсторовић Дајана – 64
Зубовић Дарио – 55
Мирошевић Ранко – 48
Малиновић Горан – 38
Јагодић Гојко – 37
Чеко Милорад – 55
Поповић Нада – 49
Мирчић Драган – 56
Поповић Огњен – 6
Божић Ђорђе – 18
Морача Давор – 18

Ово су јунаци који су подијелили мејдан на Обилићеву 2 у првом наставку ове саге. Други наставак се, ипак, неће звати Обилићево 3… Можда се буде звао: "Мјеснозаједнички ратови: СНСД узвраћа ударац!".

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *