Медведев:Русија спремнија за други талас кризе

Руски предсједник Дмитриј Медведев изразио је увјерење да ће Русија, захваљујући економском развоју у овој години, лакше превазићи могући други талас глобалне економске кризе. „Постоје различите прогнозе али ситуација је, у цјелини гледано, у Русији чак нешто боља него у многим европским земљама, зато што смо упркос потешкоћама у претходном периоду обезбиједили солидан раст бруто […]

петак, новембар 11, 2011 / 15:33

Руски предсједник Дмитриј Медведев изразио је увјерење да ће Русија, захваљујући економском развоју у овој години, лакше превазићи могући други талас глобалне економске кризе.

„Постоје различите прогнозе али ситуација је, у цјелини гледано, у Русији чак нешто боља него у многим европским земљама, зато што смо упркос потешкоћама у претходном периоду обезбиједили солидан раст бруто домаћег производа, који ће ове године бити у оквирима 4,0-4,5 одсто”, рекао је руски предсједник, преноси агенција РИА Новости.

На састанку са радницима и инжењерима, као и активом партије „Јединствена Русија” фабрике каблова у Амурску, Медведев је подсјетио да ће земље Европске уније и САД ове године имати раст БДП од нуле до један одсто.

Руски предсједник је истакао да је претходних година, упркос економској кризи, у земљи опадала инфлација. У 2011. ће износити од око седам процената, што ће бити њен најнижи ниво у историји савремене Русије.

Међу оствареним резултатима који Русији гарантују лакше преживљавање могуће кризе Медведев је навео солидан однос државног дуга према БДП, од свега 13 процената, док у другим земљама достиже и цијелих 100 одсто, као и значајно смањену стопу незапослености и приходе који су на преткризном нивоу.

„Макроекономски услови нису лоши, али била би обмана када бих рекао да смо заштићени од проблема. Русија је и 2008. била на удару, као дио глобалне економије” рекао је Медведев. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *