Медведев смијенио одговорне за пад сателита

МОСКВА – Руски предсjедник Дмитри Медведев смијенио је са положаја двојицу званичника руског свемирског програма због неуспјешног лансирања у орбиту ракете што је довело до губитка три навигациона сателита, преноси АП. У саопштењу Кремља се истиче да су замјеник директора Руске свемирске агенције Виктор Ремишевски и замјеник директора државне компаније за производњу ракета „РКК Енергија”, […]

среда, децембар 29, 2010 / 19:00

МОСКВА – Руски предсjедник Дмитри Медведев смијенио је са положаја двојицу званичника руског свемирског програма због неуспјешног лансирања у орбиту ракете што је довело до губитка три навигациона сателита, преноси АП.

У саопштењу Кремља се истиче да су замјеник директора Руске свемирске агенције Виктор Ремишевски и замјеник директора државне компаније за производњу ракета „РКК Енергија”, Вјачеслав Филин смијењени са својих функција због неуспјешног лансирања 5. децембра ракете Протон-М којом је требало да се три руска навигациона сателита Глонаш-М поставе у орбиту.

У саопштењу се, такође, наводи да је директор свемирске агенције Анатоли Перминов добио укор.

Истрага је показала да је инцидент изазван погрешним прорачуном што је довело до упумпавања вишка горива у погонски дио ракете.

Три сателита типа Глонаш-М, тешка 1,4 тоне, која су пала су у Тихи океан, 1.500 километара од Хонолулуа, на Хавајима, требало је да допуне навигациони систем који је Русија саградила како би држала корак са америчким ГПС навигационим системом и будућим европским системом Галилео.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *