Међунродни дан дјевојчица

Агенције УН позвале су на промоцију и поштивање људских права дјевојчица у БиХ, поводом 11. октобра – Међународног дана дјевојчица. У заједничком саопштењу агенција свјетске организације – Фонда за дјецу УН /УНИЦЕФ/, Популационог фонда УН /УНФПА/ и УН жене /тијела УН за питања жена/, истакнуто је да су дјевојчице широм свијета свакодневно суочене са дискриминацијом […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 08:27

Агенције УН позвале су на промоцију и поштивање људских права дјевојчица у БиХ, поводом 11. октобра – Међународног дана дјевојчица.

У заједничком саопштењу агенција свјетске организације – Фонда за дјецу УН /УНИЦЕФ/, Популационог фонда УН /УНФПА/ и УН жене /тијела УН за питања жена/, истакнуто је да су дјевојчице широм свијета свакодневно суочене са дискриминацијом и насиљем, те да Међународни дан дјевојчица ставља нагласак на потребу рјешавања тих проблема, промоције оснаживања дјевојчица и поштивања њихових људских права.

УН агенције су указале на питање дјечјих бракова који представљају кршење људских права и утичу на све аспекте живота дјевојчица.

Дјечји брак ускраћује дјевојчици дјетињство, прекида њено образовање, ограничава јој могућности, повећава ризик од насиља и злостављања, одваја је од вршњака и угрожава њено здравље.

"Од три младе жене старосне доби 20 до 24 године у свијету, више од једне је први пут ступило у брак прије него што су напуниле 18 година. Трећина њих је ступила у брак прије него што су напуниле 15 година", истичу из УН агенција и упозоравају да дјечији брак резултира раним и нежељеним трудноћама које представљају опасност по здравље дјевојчица.

Дјевојчице са ниским нивоом образовања, како се наводи, су у већој опасности од раног брака, а показало се да дјечији брак дословно прекида образовање дјевојчица. С друге стране, могућност да се дјевојчице са средњим образовањем удају прије пунољетства је шест пута мања, што образовање чини једном од најбољих стратегија за заштиту дјевојчица и борбу против дјечијих бракова.

Истраживање из 2006. године показало је да се једна од 10 жена у доби од 20 до 49 година у БиХ удала прије него што је напунила 18 година, а процјењује се да је тај број знатно већи у случају Ромкиња.

Агенције УН позвале су власти у БиХ да у сарадњи са актерима цивилног друштва и међународном заједницом предузму кораке за заустављање штетне појаве дјечијих бракова, те да подижу свијест јавности, посебно у ромској популацији о дјечијем браку као кршењу људских права.

Власти у БиХ су позване и да побољшају приступ квалитетном основном и средњем образовању за све, укључујући и Роме.

УН агенције апеловале су да власти раде на елиминацији основних узрока дјечијих бракова, укључујући полну дискриминацију, неједнако вредновање дјевојчица, сиромаштво и културолошка оправдања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *