Медаље за БХ иноваторе у Женеви

Иноватори БиХ остварили су запажен резултат на Салону иновација, нових технологија и производа у Женеви, саопштила је данас Асоцијација иниватора БиХ. Најбоље резултате остварили су бихаћки иноватори Љубиша Самарџија и трио ученика Средње електротехничке школе Аднан Бабић, Алмин Ћемаловић и Санел Сипић, који су на добили сребрене медаље. Самарџија је представио полиетиленске кесице, у којима […]

недеља, април 10, 2011 / 14:11

Иноватори БиХ остварили су запажен резултат на Салону иновација, нових технологија и производа у Женеви, саопштила је данас Асоцијација иниватора БиХ.

Најбоље резултате остварили су бихаћки иноватори Љубиша Самарџија и трио ученика Средње електротехничке школе Аднан Бабић, Алмин Ћемаловић и Санел Сипић, који су на добили сребрене медаље.

Самарџија је представио полиетиленске кесице, у којима се може доставити око 15 пута више млијека него у уобичајеним амбалажама.

Транспортна запремина смањена је тако што се у кесице сипа млијеко у праху, а вода се досипа на одредишту, напримјер у подручјима захваћеним елементарним катастрофама.

Млади иноватори представили су програмирани електронски семафор, који на оптималан начин омогућава дневни и ноћни проток возила и безопасан прелазак пјешака на раскрсницама, саопштила је Асоцијација иноватора БиХ.

Такођер сребрене медаље добили су аутори турбина које покреће неисцрпна природна енергија.

Сличне су по томе што се њихове осовине зарањају у воду по вертикали, док је код већине турбина осовина у хоризонталном положају.

Здравко Боснић, из Бање Луке, представио је турбину чија је осовина мало закошена по вертикали, па је за исти угао закочен и ротор у односу на површину воде.

На тај начин, половина ротора стално је под погоном воденог тока, а резултат остварен пробним моделом, што потврђује и прорачун, показује да се на овај начин достиже степен искоришћена око десет пута већи од уобичајених водених турбина.

Турбина Енеса Хоџића може се покретати вјетром или водом, а може и комбиновано.

Конструкцијски, два пара лопатица шире се од осовине под угловима од 90 степени, а таквих парова лопатица може се нанизати на осовину више или мање, у зависности о снази погонског медија.

На Салону иновација у Женеви бронзане медаље добили су Приједорчанин Ејуб Караџић (собни пречистач зрака), Неџиб Муртић из Кисељака (точак на зрачним лежајевима), Алма Садић из Сребреника (опасач за магнетотерапију и приручни алат) и Мухамед и Сенад Тафро из Сарајева (осцилирајући цилиндер за моторе с унутрашњим сагоријевањем).

Занимљиво је да су двије иновације за којима је владало највеће занимање посјетилаца остале без награде.

Борко Бабаљ из Требиња представио је вјешалицу за одјећу на коју се може објесити пет пута више предмета него на постојеће вјешалице, док је Сарајлија Мухамед Семиз представио "грађевину високу 100 километара", намијењену за свемирска испитивања, а чији патент је признат и у САД. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *