Материјали „петодневног рата“: Тбилиси може кривично одговарати

Истражни комитет Русије резимира резултате догађаја од пре четири године: агресије Грузије против Јужне Осетије 8. августа 2008. За минуле године су прикупљени докази да је највише руководство Грузије планирало напад на закавкаску републику. Званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин је изјавио да су чињенице да је циљ агресије био убиство Осетина и руских […]

петак, август 10, 2012 / 21:18

Истражни комитет Русије резимира резултате догађаја од пре четири године: агресије Грузије против Јужне Осетије 8. августа 2008. За минуле године су прикупљени докази да је највише руководство Грузије планирало напад на закавкаску републику.

Званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин је изјавио да су чињенице да је циљ агресије био убиство Осетина и руских миротвораца. На основи тих материјала представници руских власти могу да позову Грузију на кривичну одговорност.

Пре тачно четири године, у ноћ на 8. август, грузијска војска је напала главни град Јужне Осетије – Цхинвал. Ракетиране су стамбене четврти и позиције руског мировног контингента. Затим су у град ушли пешадија и тенкови. Грузијске јединице су уништавале све на свом путу. Ситуацију је променио долазак јединица руске армије. Москва је у одбрану становника Јужне Осетије, а већина њих су држављани РФ, увела своју војску у републику. За пет дана војних акција грузијске јединице су се повукле.

За неколико дана до почетка агресије руске власти су анализирале могућности одговора у случају да Грузија нападне Јужну Осетију. Шта више, план у случају агресије је био усаглашен још крајем 2006. – почетком 2007. године, нагласио је председник Русије Владимир Путин:

– Руска страна је и деловала у оквиру тог плана. План је припремио Главни штаб, ја сам га усагласио и потврдио. Шта више, у оквиру тог плана је вршена обука јужноосетинских одбрамбених одреда. Истина, наши војни стручњаци су сматрали да за то нема сврхе, јер је немогуће дати отпор регуларној армији било које државе, па чак и Грузије. Ипак, испоставило се да су ти људи били више него потребни и храбро су бранили своју отаџбину: три дана, док није дошла руска армија, они и наши миротворци су задржавали напад грузијских јединица.

Оптужница коју припрема Истражни комитет Русије има већ више од 400 томова. Било је стотине судских експертиза, сведочило је на хиљаде људи. Русија настоји да случај дође до Међународног кривичног суда. Тамо се шаљу додатна документа. Власти Грузије су организовале читаву кампању на дискредитацији Русије у очима међународне заједнице. Грузијско руководство је наредило да се монтирају фото и видео кадрови који наводно говоре о масовним жртвама цивила у грузијским селима. Говори представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин:

– Тела погинулих грузијских војника су преоблачили у цивилну одећу и монтирали кадрове на којима се наводно виде убијени становници грузијских села. Имамо и сведочанства да су до доласка руске војске у град Гори и друга насеља на граници с Грузијом украјински плаћеници преобучени у униформу руске армије и пред камерама вршили насиље над цивилима.

Да подсетимо да су у грузијској агресији погинули цивили и руски мировњаци, срушено је и спаљено 700 домова, болница, школа, обданишта. Више од 16.000 људи се привремено претворило у избеглице. Само је руска војска успеле да спречи тотално уништење републике, која ће се затим изборити за своју правду на дипломатском фронту. Међународно комисија ЕУ је званично признала чињеницу агресије Грузије. Крајем августа 2008. Русија је признала независнот Јужне Осетије и Абхазије. Пример Москве су пратиле још четири државе ОУН: Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *