Математичка олимпијаде: Двије Бањалучанке се вратиле са медаљама

Бањалучанке Тијана и Милица Бабић освојиле су медаље на 17. Јуниорској балканској математичкој олимпијади, одржаној од 21. до 26. јуна у турском граду Анталија. Тијана је освојила сребро, а њена сестра бронзу. Иначе, Тијана Бабић је завршила осми разред у ОШ “Георги Стојков Раковски”, док ће Милица у септембру кренути у други разред Гимназије. Пласман […]

среда, јун 26, 2013 / 12:24

Бањалучанке Тијана и Милица Бабић освојиле су медаље на 17. Јуниорској балканској математичкој олимпијади, одржаној од 21. до 26. јуна у турском граду Анталија.

Тијана је освојила сребро, а њена сестра бронзу. Иначе, Тијана Бабић је завршила осми разред у ОШ “Георги Стојков Раковски”, док ће Милица у септембру кренути у други разред Гимназије.

Пласман на Јуниорску балканску математичку олимпијаду обезбиједиле су одличним резултатима на 11. јуниорској Математичкој олимпијади БиХ, одржаној 1. јуна у Палама.

Занимљиво је да су Тијана и Милица, поред математике, одличне и у шаху, те као полазнице Школе шаха “Скакач” освојиле више медаља на шампионатима РС и БиХ.

БиХ је у конкуренцији 11 земаља и 113 такмичара заузела шесто мјесто. Томе су допринијели Златко Салко Лагумџија (Интернационална средња школа у Сарајеву) и Берин Спаховић (ученик Сарајево колеџа), освојивши бронзе, док су у тиму били и Нариа Ђедовић (Католички школски центар) и Амар Курић (ОШ “Ченгић Вила 1″).

Најбоље младе математичаре у Турску су водити професори Марко Ћитић са Филозофског факултета у Палама и Ведад Летић са Математичког факултета у Сарајеву.

Трошкове путовања сносила су ентитетска, односно кантонална министарства образовања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *