Матаруга схватио поруку страначкостудентског напада и поднио оставку

Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањој Луци упутио је јуче Сенату Универзитета своју оставку.

четвртак, новембар 9, 2017 / 13:01

Матаруга је данас изјавио да је разлог јучерашњег подношења оставке на ово мјесто што „није пристао на уцјене и није дозволио да се од Универзитета прави циркус“.

– Дешавања и понашање групе студената за мене су неприхваљтиви, очигледно оркестрирани и смишљени како би се срушио углед Универзитета – казао је данас Матаруга.

До „побуне“ дошло на дан када је Универзитет обиљежавао 42 године постојања, када су угостили 16 ректора и проректора из региона те додјељивали златне значке најбољим студентима. Након тога је оцијенио да група студената који су извели својеврсни пуч, „не могу ни по чему да се пореде са најбољима, ни по дужини трајања студирања ни по просјеку“.

-Окупирали су ректорат и газили углед и достојанство Универзитета – истакао је Матаруга.

Оставка ректора услиједила је након протеста које је предводио узак круг студената предвођених активистима СНСД постављеним на чело студентских организација. Међу коловођама су предсједник Уније студената РС Ратко Савић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Жељко Сладојевић, као и генерални секретар Парламента Марија Пуљаревић (све троје су из Градишке и чланови СНСД-а, односно МСД-а).

Стотинак студената окупило се у понедељак у просторијама Ректората. Упадљиво је да никакви протести нису били најављени, нити је већина студената знала за њих. Студенте је предводио износећи 18 захтјева међу којима су најважнији да се на Универзитету запосли 100 нових асистената, да се испита афера сексуалног узнемиравања студената на Технолошком факултету, и да се на факултете запошљава кадар из Републике Српске.

Матаруга се сложио да су захтјеви демонстраната оправдани. Истакао је да тренутно не може ништа да уради по питању тих проблема, те да „покушава да повуче Универзитет напред али га неке мрачне силе вуку назад“.

Студенти су ректору поновили своје захтјеве и питали га зашто штити поједине запослене, на шта је он тврдио да не штити никога.

То је изазвало жустру расправу, што је Матаругу наљутило и убрзо је напустио зграду ректората.3 КОМЕНТАРА

 1. „ATV saznaje: Gajanin mijenja Matarugu

  Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga podnio je juče ostavku. Kako ATV saznaje vršilac dužnosti rektora će biti sadašnji prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta Radoslav Gajanin.

  Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, koji se pominjao kao mogući nasljednik Mataruge, ne razmišlja o kandidaturi za rektora zbog već započetih projekata na Medicinskom fakultetu, saznaje ATV.”

  http://www.atvbl.com/atv-saznaje-gajanin-mijenja-matarugu/

  Осим што је инстант протесте предводио СНСД-овац, ево још три занимљива детаља:

  – Гајанин је био и остао члан ГО СНСД Бања Лука,

  – Шкрбић је од 8. октобра члан ГО СНСД Бања Лука,

  – Матаруга од 8. октобра није члан ГО СНСД Бања Лука (додуше, можда и од раније, да не гријешим душу).

  http://snsdbl.com/%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8/ (2017)

  https://web.archive.org/web/20161117131100/http://snsdbl.com:80/%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8/ (2016)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *