Maшиновође на улици, управа даје отказе

Машиновође „Жељезница Републике Српске“ стигли су данас из Добоја у Бањалуку гдје ће мирним протестом изразити незадовољство њиховим материјалним положајем.  На мирним протестима у бањалучком парку "Младен Стојановић" окупило се око 200 људи, а представницима преговарачке групе машиновођа ЖРС из Добоја подршку су пружили пензионисане колеге, чланови Конфедерације синдиката РС, одређени број радника ЖРС, као […]

среда, новембар 23, 2011 / 15:29

Машиновође „Жељезница Републике Српске“ стигли су данас из Добоја у Бањалуку гдје ће мирним протестом изразити незадовољство њиховим материјалним положајем.

 На мирним протестима у бањалучком парку "Младен Стојановић" окупило се око 200 људи, а представницима преговарачке групе машиновођа ЖРС из Добоја подршку су пружили пензионисане колеге, чланови Конфедерације синдиката РС, одређени број радника ЖРС, као и других фирми које желе да покажу солидарност.
Машиновође истичу да су протест у Бањалуци заказали уочи сутрашње сједнице Владе РС на којој би требало да буде разматрано стање у ЖРС.

Посланици СДС-а придружили су се протестантима након што су напустили скупштинско засједање у Бањалуци.

Машиновође су у штрајку од 10. октобра и траже исплату разлике у заостатку додатка на плату који се у стручној терминологији назива километар, као и даљу исплату километра по раније утврђеној цијени од 2,4 КМ. Управа ову обуставу рада сматра нелегалном.

Премијер Републике Српске, Александар Џомбић, изјавио је да ће током дана одлучити да ли ће примити машиновође који су дошли у Бањалуку , на протест .
Он је поновио да је њихов штрајк незаконит те да они који наносе штету привреди Републике Српске морају за то одговарати.

Управа дијели отказе

Управа Жељезница Републике Српске почела је данас поступак утврђивања одговорности и давања отказа машиновођама због неоправданих изостанака с посла.

У саопштењу Управе се наводи да су принуђени да уручују отказе машиновођама који се, након бројних апела, нису вратили на посао.

"Данас ће бити проведено десет поступака, а биће настављени и за све остале машиновође који одбијају да поштују закон, а самим тим и захтјев предсједника РС Милорада Додика", додаје се у саопштењу.

Управа ЖРС јуче је примила представнике машиновођа који су и даље остали при својим захтјевима, тражећи и да буду поштеђени сваке одговорности за обуставу рада од 44 дана.

Управа је аргументовано изнијела своје ставове, објашњавајући да ни по коју цијену неће кршити законе и пристајати на уцјене, наводи се у саопштењу и додаје да су "машиновође још једном, износећи неистину да је сачињен протокол у коме се налазе рјешења ове сутуације, покушали да обману јавност и прикрију стварне чињенице – грубо кршење закона".

Oпозиција напустила Скупштину

Посланици опозиционих странака у Народној скупштини Републике Српске напустили су скупштинску салу након паузе, због тога што још нико из Владе, како су навели, није разговарао са машиновођама који данас протестују у Бањалуци

Након получасовне скупштинске паузе, коју је затражио клуб посланика ПДП-а, настављена је сједница парламента разматрањем Приједлога закона о комуналним дјелатностима.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Зоран Ђерић затражио је прекид засједање парламента док неко из Владе не прими на разговор делегацију машиновођа.

Шеф клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да су салу напустили посланици СДС-а, ПДП-а, Српске радикалне странке и Демократске партије (ДП), а придружио им се и посланик СДП-а БиХ Слободан Поповић.

"Тражимо да Влада РС прими машиновође и постигне са њима договор у вези са рјешавањем њиховог проблема, у супротном придружићемо се данашњим протестима машиновођа и нећемо учествовати у раду парламента", поручио је Говедарица.

Он је демантовао шпекулације да је клуб посланика СДС-а платио аутобусе да довезу машиновође на протесте у Бањалуку.

Посланик ПДП-а Славко Вучуревић осудио је понашање Владе и надлежног министарства јер не желе да разговарају са машиновођама, док посланик ДП-а Драган Чавић сматра оправданим захтјеве штрајкача, наводећи да укупна плата машиновође са 38 година радног стажа са минулим радом износи 798 КМ.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић рекао је да машиновође питају Владу "ко је платио пензионисаног вехабију из Новог Града да вози, док српске машиновође од којих су већина борци, инвалиди и носиоци ордена штрајкују у Бањалуци".

Радојичић: Није вријеме да се напушта Скупштина

Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић сматра да опозициони посланици напуштањем скупштинске сједнице због протеста машиновођа РС, неће помоћи рјешавању проблема у "Жељезницама РС".

"Према информацијама које имамо из Владе РС, обустава рада машиновођа је незаконита, због чега је узнемирујуће уколико било која политичка странка на директан начин пружа подршку овим протестима", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци, коментаришући што су опозициони посланици напустили супштинску салу.

Радојичић је подсјетио да парламент РС на разматрању има озбиљне теме, као што су Нацрт буџета и Нацрт Економске политике за 2012. годину, због чега је неодговорно да било који посланик који прима добру плату одлучи да не учествује у раду Народне скупштине РС.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Анкета „Гласа“ и попратни текст СРНЕ тврде – грађани највише вјерују Додику.

  Сада РТРС поручује – „Данас ће бити проведено десет поступака, а биће настављени и за све остале машиновође који одбијају да поштују закон, а самим тим и захтјев предсједника РС Милорада Додика“ – дакле: машиновође против предсједника!

  Истовремено, „његово височанство“ предсједник Владе РС Џомбић „размишља“ хоће ли или не, примити мађиновође и, дајући себи право свевишњег суда, оцјењује да је – „Он /џопмбић/ је поновио да је њихов штрајк незаконит те да они који наносе штету привреди Републике Српске морају за то одговарати“.

  Јесу ли то пријетње или ме мој осјећај вара? Како да се човјек као појединац осјећа у овој констелацији „снага“ и какву поруку из наведеног да прими бједни неуки и интелектуални народ као колективитет.

  Лако је правити „анкете“ у свом дворишту, али зашто ли се само у то мјешају италијанке машиновође дајући нашима подршку.

  Истрајте машиновође, не правите ви штету приврди које и нема пошто су је други већ уништили.

 2. Predsjednik daje otkaze? To ima samo u dodikovoj laponiji, i gle čuda: ove iste mašinovođe , ovi bez posla, gladni i pokradeni daju predsjedniku laponcu bezrezervnu podršku u čuvanju srpske laponije.
  Mašinovođe, junaci našega sumraka. Vi ste zapalile luč i idete prema izlazu iz tunela.

 3. Sve mi se čini da su mašinovođe posijali sjeme buduće revolucije u RS, sjeme koje se izgleda primilo. Svaka vam čast ljudine, uspjeli ste pokrenuti val budućih velikih društvenih promjena koji će kako vrijeme bude prolazilo dobijati sve više na snazi. Proces raspada trulog sistema je na pomolu i nezaustavljiv je. Ova vlast nema šanse u borbi protiv vas, a ni protiv ostalih poniženih koji će se, siguran sam u to, dići i pridružiti vam se u borbi protiv tiranina i njegovih satrapa. Car je GO i vi ste smogli snage i hrabrosti to reći i dokazati našoj javnosti. Bravo i samo naprijed, jer ni vi a ni mi ostali zajedno s vama nemamo više šta izgubiti. U borbu do konačne pobjede!

 4. Управо постигоше додовор са додиком. Све је договорено од сутра иду све машиновође на посао
  Додо показа

 5. Предсједнику вјерују једино, какав вал будућих промјена.Раније сам рекао, себични су, примитивци, само их интересује лично профитирање. Не интересује њих будућност.Они који су их напујдали баш су нашли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *