Марина Абрамовић на Миксеру

„The Hero“, дјело једне од најзначајнијих свјетских умјетница данашњице, Марине Абрамовић, премијерно ће бити приказано регионалној публици на Миксер фестивалу који се одржава у Београду од 25. до 29. маја. Марина Абрамовић годинама уназад инспирацију проналази управо у наслијеђу са простора некадашње Југославије, а дјело „The Hero“ је у том смислу изузетно значајно јер је […]

субота, април 23, 2011 / 14:19

„The Hero“, дјело једне од најзначајнијих свјетских умјетница данашњице, Марине Абрамовић, премијерно ће бити приказано регионалној публици на Миксер фестивалу који се одржава у Београду од 25. до 29. маја.

Марина Абрамовић годинама уназад инспирацију проналази управо у наслијеђу са простора некадашње Југославије, а дјело „The Hero“ је у том смислу изузетно значајно јер је посвећено сећању на њеног оца, народног хероја.

Рад је настао 2001. године, након очеве смрти, и говори о колективној историји народа са простора некадашње Југославије, што је основна тема овогодишње поставке Миксер фестивала у програму визуелних умјетности.

Ретроспективна изложба Марине Абрамовић "Умјетник је садашњост"(„The Artists is Presenт“) у њујоршком музеју МоМА, један је од најзначајнијих културних догађаја протекле деценије. Изложбу је посјетило више од 850.000 људи, што су медији широм свијета прогласили феноменом савремене умјетности.

Ретроспектива перформанса под истим називом, али још увијек непознатог садржаја, биће одржана на јесен ове године и у московском центру за савремену културу и умјетност „Гаража“.

Најпознатија српска умјетница свих времена нашла се у прошлогодишњој анкети магазина „Тајмс“ међу 100 најзначајнијих свјетских уметника, док ће представа „Живот и смрт Марине Абрамовић” („The Life and Death of Marina Abramovic”), најављена као „биографија богиње перформанса”, премијерно бити изведена на Манчестерском интернационалном фестивалу у јулу ове године.

Уз славну уметницу, иза овог пројекта стоје глумац Вилијам Дефо, пјевач Ентони Хегарти (из бенда „Antony and The Johnsons“) и редитељ Роберт Вилсон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *