Малешевић: На једног наставника имамо између 12 и 13 ученика

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да, према анализи коју је направио, на једног наставника у Српској долази 12,60 ученика основних и средњих школа, што је испод европских норматива. Он је рекао новинарима да је тај однос у основним школама у Српској нешто и мањи од тог просјека, нагласивши да […]

уторак, јануар 13, 2015 / 14:54

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да, према анализи коју је направио, на једног наставника у Српској долази 12,60 ученика основних и средњих школа, што је испод европских норматива.

Он је рекао новинарима да је тај однос у основним школама у Српској нешто и мањи од тог просјека, нагласивши да се у наредном периоду мора видјети како и шта да се уради да би се тај однос поправио.

Малешевић је навео да се у појединим европским земљама тај однос креће и више од 20 ученика на једног наставника.

"Иако ми тврдимо да су мале плате /у просвјети/ ми, имамо, ипак доста скупо образовање, ако гледамо са те стране – однос броја ученика према наставнику", истакао је Малешевић.

Према његовим ријечима, постоји и велики број одјељења у основним школама са малим бројем ученика, чак и до пет ђака, те да се то питање мора рјешавати.

Малешевић је навео да су препоруке да се такве школе морају угасити и извршити рационализација мреже основних школа, додајући да ће се на тај начин уштедјети одређена сума новца која ће моћи послужити за инвестирање.

Он је нагласио да је неопходно да што прије почене инвестирање у квалитет, појаснивши да квалитет образовања потиче од наставника и да се због тога мора почети са образовањем наставника и послије завршеног факултета.

"Ако кренемо у том правцу, сигуран сам да можемо у скорије вријеме имати квалитетније и основно и и средње образовање и имати проходност ученика према факултетима", истакао је Малешевић.

Он је нагласио и да је потребно усагласити образовне профиле по школама у складу са захтјевима привреде.0 КОМЕНТАРА

 1. Најбоље је да угасите све школе, бандо покварена.
  Наталитет опада, мање се ученика уписује (http://www.nezavisne.com/novosti/obrazovanje/Mutabdzija-U-Srpskoj-prvi-put-manje-od-100000-osnovaca-229536.html) и логична посљедица да се смањује и „број ученика по наставнику“.
  Али „лудом народу“ потребно је ново заглупљивање па се као изговор наводи „епохално“ откриће о мањем броју ученика.
  А са друге стране, форсирају се приватни факултети и производња наставничког кадра, наставници који су већ запослени губе норму и покушавају се застрашити на све могуће начине па и оваквим изјавама тзв. министра из тзв. владе.

 2. I opet ti takvi budžetari-prosvetari, paraziti nastavnici koji rde 3 sata dnevno za platu od 1200 KM sada spavaju zimki januarski san za tu platu.
  Pa gde to ide plata dok se 4 meseca leži kd kuće.
  Pri tom je vlasti srušila sva preduzeća, svu industriju, sve naučne institute, srušili su Energoinvest i Energoprojekt koji su projektovali i gradili fabrike i građevine po Jugoslaviji, Africi, Južnoj americi, Bliskom Istoku, celoj Aziji i Sovjetskom savezu,
  http://www.youtube.com/watch?v=58G0UPW08AA
  Dok smo mi iz Energporojekta izprojektovali 57 hidrolektrana i izgradili ti nastavničiću po školama su mali simboličnu i minumalnu platu koliko i zaslužuju.
  Danasa kad su nas kao narod gutnuli u izumiranje, kada nam vlast kopa grob, samo su paraziti budžetari plaćeni, stričnjaci i radnici su poniženi, obezvređeni, gutnuti na marginu, na vlast su uspuzali, kriminalci iz podzemlje, klošari, jajre, krikumčari, najgori mulj i šljam i ološ je isplivao na površinu, ali ološ ne može dugo da uništava ovaj narod!

 3. Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да, према анализи коју је направио, на једног наставника у Српској долази 12,60 ученика.
  ——————-

  Та анализа је све што је урадио и што ће урадити за свог мандатарења…наравно ако га буде издржао до свршетка(мандат).

  Че Гевара, 13.01.2015. 18:06:00 [138211]
  Најбоље је да угасите све школе, бандо покварена.

  …и да сви буду ђаци само једне наставнице – енглеског.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *