Мађарска узвратила извињењем за злочине над Србима

Предсједник Мађарске Јанош Адер каже да осуђује Мађаре који су у Другом свјетском рату починили злочине над невиним Србима и затражио је опроштај за те злочине. Ја, као предсједник Мађарске, молим за опроштај за злочине које су, у име Мађарске, у Другом свјетском рату Мађари починили против невиних Срба”, изјавио је Адер, обраћајући се посланицима […]

среда, јун 26, 2013 / 12:44

Предсједник Мађарске Јанош Адер каже да осуђује Мађаре који су у Другом свјетском рату починили злочине над невиним Србима и затражио је опроштај за те злочине.

Ја, као предсједник Мађарске, молим за опроштај за злочине које су, у име Мађарске, у Другом свјетском рату Мађари починили против невиних Срба”, изјавио је Адер, обраћајући се посланицима на посебној сједници у Скупштини Србије.

Слободна демократска Мађарска осуђује оне који су поступали против невиних Срба, умножавајући њихове патње, додао је Адер.

Почињени злочини не могу бити поништени, али обострано праштање и међусобно извињење могу, према његовим ријечима, ојачати повјерење између Србије и Мађарске.

Мађарски предсједник је оцијенио да усвајање Декларације о осуди аката против цивилног мађарског становништва у Војводини током 1944. и 1945. године, у Скупшитни Србије прошле недеље, представља важан историјски корак који, после седам деценија, ставља печат на једно поглавље болне заједничке историје, али и отвара нову перспективу у односима два народа и двије државе.

Мађарски предсједник је изјавио и да је данашње обраћање “прва прилика да предсједник слободне Републике Мађарске говори пред слободном Скупштином Србије” и додао да Србија на путу ка ЕУ може рачунати на Мађарску као на пријатеља и партнера спремног да пренесе своја искуства.

Предсједници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер посјетиће данас Чуруг, у општини Жабаљ, гдје ће заједно положити вијенце на споменик мађарским жртвама страдалим у Другом свjетском рату, најавила је Прес служба предсједника Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *