Мађари заинтересовани за глиницу и хидрате из Зворника

Мађарска фабрика алуминијума „МАЛ“ заинтересована је за пословну сарадњу са зворничком компанијом „Алумина“, која би се огледала у испоруци глинице и хидрата овој великој фабрици на западу Мађарске. Из "Алумине" је саопштено да би се, осим тога, сарадња огледала и у снабдијевању компаније у Зворнику рудом боксита из Рудника у Јајцу, а чији је "МАЛ" […]

понедељак, јун 10, 2013 / 20:17

Мађарска фабрика алуминијума „МАЛ“ заинтересована је за пословну сарадњу са зворничком компанијом „Алумина“, која би се огледала у испоруци глинице и хидрата овој великој фабрици на западу Мађарске.

Из "Алумине" је саопштено да би се, осим тога, сарадња огледала и у снабдијевању компаније у Зворнику рудом боксита из Рудника у Јајцу, а чији је "МАЛ" сувласник.

Генерални директор фабрике "МАЛ" Золтан Бакоњи руководству зворничке компаније данас је презентовао планове мађарске фабрике о могућем престанку производње глинице и хидрата по Бајеровом процесу и спремности да највећи дио количина глинице и хидрата купује из "Алумина".

Производни спектар фабрике "МАЛ" усмјерен је на специјалне врсте глиница и хидрата, намијењених углавном за хемијску, ватросталну и керамичку индустрију.

Технички директор "Алумине" Чедомир Зеленовић рекао је да су за зворничку компанију ово веома значајни и охрабрујући разговори, те да очекује да ће пронаћи заједнички интерес и успоставити дугорочну пословну сарадњу са "МАЛ-ом".

Боксит из Јајца

Он је додао да је, поред сигурног пласмана производа "Алумине", веома значајно и снабдијевање рудом боксита, која се обезбјеђује кроз ову пословну сарадњу.

"Рудник у Јајцу располаже веома квалитетним бокситом, чиме би, током прераде овдје у фабрици, поправили и квалитет и цијену производње глинице у нашој компанији", нагласио је Зеленовић.

Директор Рудника боксита из Јајца Тихомир Радовац навео је да су капацитети овог рудника између 120.000 и 150.000 тона руде боксита годишње.

Разговору су присуствовали и предсједник Управог одбора "Алумине" Миле Матић и савјетник директора Компаније за техничко-комерцијалне послове Миодраг Спасојевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *