Локалне заједнице равнправан партнер у доношењу закона

УГЉЕВИК – Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске (РС) Лејла Решић изјавила је данас у Угљевику да је Савез општина и градова РС један од битнијих партнера Владе и удружење од јавног интереса. Она је истакла да је рад ресорног министарства, посебно у области локалне самоуправе, немогућ без Савеза, наводећи да се у припремама […]

петак, април 15, 2011 / 13:21

УГЉЕВИК – Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске (РС) Лејла Решић изјавила је данас у Угљевику да је Савез општина и градова РС један од битнијих партнера Владе и удружење од јавног интереса.

Она је истакла да је рад ресорног министарства, посебно у области локалне самоуправе, немогућ без Савеза, наводећи да се у припремама измјена и допуна Закона о локалној самоуправи, који су сада у фази прикупљања мишљења општина, настоје уважити њихови приједлози.

"Настојимо да видимо шта је то што њима представља проблем у техничком смислу, шта су њихови приједлози како бисмо те ствари уважили и убацили у приједлог и нацрт измјена и допуна. Крајњи корисници имати прилику да, кроз јавне расправе, учествују у изради закона", рекла је Решићева на неформалном дружењу са новинарима, представницима Савеза општина и градова РС и начелником општине Угљевик Василијем Перићем.

Она је додала да би закон у форми нацрта требало пред Народном скупштином РС да буде у периоду јун-јул док се очекује да би приједлог измјена и допуна закона требало да буде пред Народном скупштином до краја године.

Решићева је навела да је према досадашњим мишљењима општина Српске потребно са више чланова детаљније дефинисати статусе мјесних заједница.

Генерални секретар Савеза општина и градова РС Брано Јовичић изјавио је да су њихове активности усмјерене на анимацију грађана када је у питању вршење власти на локалном нивоу те да досадашњи закони, посебно Закон о локалној самоуправи, није на довољан и адекватан начин представио учешће грађана у вршењу власти на локалном нивоу.

Он је истако да је једна од активности Савеза и настојање да се избори на свим нивоима у БиХ одрже у једном дану.

"Упутили смо иницијативу Народној скупштини РС и парламету БиХ да се у изборни закон уврсти и одредба која би подразумјевала да се избори одрже за један дан, а то би са аспекта грађана било веома важно јер би избори били јефтинији и ефикаснији", навео је Јовичић.

Он је најавио одржавање Конгреса Савеза 27. и 28. априла у Теслићу на којем ће бити разматране његове активности у будућем раду.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је Савез општина и градова РС од оснивања радио и дјеловао на јачању овлаштења јединица локалне самоуправе са циљем побољшања услова и квалитета живота грађана.

"Од оснивања Савеза, кроз низ законских прописа, заједно са Владом РС радило се на провођењу и имплементацији европске повеље о локалној самоуправи, а што доприноси демократизацији овог простора и самосталности, финансијској и свакој другој, локалних заједница", рекао је Перић.

Он је додао да је Савез учествовао у многим пројектима који су били усмјерени на јачање општина и локалних самоуправа са циљем њихове спремности и способности да одговоре потребама грађана, да на квалитетнији начин обављају посао и врше услуге те функционишу на принципима ефикасности, учешћа грађана, транспарентности и отворености.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *