Логораши РС незадовољни радом Тужилаштва БиХ

Представници Савеза логораша Републике Српске поновили су главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу да су незадовољни радом Тужилаштва БиХ, које је наставило праксу Хашког суда, да процесуира само Србе. Потпредсједник Савеза логораша РС Боро Медић рекао је новинарима након састанка са Брамерцом у Сарајеву да је просто невјероватно да ниједан битан предмет који је важан за […]

среда, април 13, 2011 / 14:36

Представници Савеза логораша Републике Српске поновили су главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу да су незадовољни радом Тужилаштва БиХ, које је наставило праксу Хашког суда, да процесуира само Србе.

Потпредсједник Савеза логораша РС Боро Медић рекао је новинарима након састанка са Брамерцом у Сарајеву да је просто невјероватно да ниједан битан предмет који је важан за РС није процесуиран ни у Суду БиХ, а ни у Хашком суду.

"Он је одговорио да се није стигло и да су процесуирани они за које је Хашко тужилаштво имало доказе, који су били од високог значаја, а остало је пренесено на ниже нивое који то држе у ладицама", рекао је Медић.

Према његовим ријечима, од Брамерца је затражено да направи притисак на Тужилаштво БиХ да процесуира предмете ратних злочина над Србима, за шта је увијек одговор да немају довољно капацитета и тужилаца.

"За нас су најважнији случајеви `Виктор Бубањ`, Добровољачка улица, Тузланска колона и Атиф Дудаковић. Од тога нећемо одустати", поручио је Медић.

Предсједник Савеза удружења попродица несталих РС Милан Мандић рекао је да је основни захтјев овог удружења да се коначно почне процесуирати "ни по бабу ни по стричевима", него по праву, наводећи као примјер да официр Војске РС и официр Армије БиХ по истој командној одговорности буду различито осуђени – први на 20-30 година, а други на двије до три године.

Према његовим ријечима, затражено је да Сарајево мора да очистити своје двориште од ратних злочина и злочинаца, а потом може да држи придике другима.

Предсједник Хрватског удружења логораша у БиХ Мирко Зеленика рекао је да је Бремерцу пренио разочарење хрватских логораша што истраге које је водило Хашко тужилаштво на подручју сјеверне Херцеговине нису резултирале оптужницама.

"Када је та документација враћена у Тужилаштво БиХ оно је то обезвриједило", истакао је Зеленика и додао да Тужилаштво БиХ игнорише ратне злочине над Хрватима.

Предсједник Савеза логораша БиХ Мурат Тахировић рекао је да је за ово удружење питање свих питања Ратко Младић, односно санкције због његовог нехапшења.

"Брамерц је рекао да ће након посјете Србији знати да ли она нешто ради или не ради по том питању. Уколико не ради, његов извјештај Савјету безбједности УН биће критичан у односу на досадашње", навео је Тахировић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *