Љубић домаћин новог састанка шесторке

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић упутио је данас предсједницима СНСД-а, СДС-а, СДА, СДП-а и ХДЗ-а БиХ писану иницијативу о организовању састанка о формирању Савјета министара наредне недјеље у Сарајеву, јавља дописник Срне из Мостара. Љубић је најавио да ће састанак бити одржан у канцеларији замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламенатрне скупштине БиХ, а тачан термин биће […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 14:14

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић упутио је данас предсједницима СНСД-а, СДС-а, СДА, СДП-а и ХДЗ-а БиХ писану иницијативу о организовању састанка о формирању Савјета министара наредне недјеље у Сарајеву, јавља дописник Срне из Мостара.

Љубић је најавио да ће састанак бити одржан у канцеларији замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламенатрне скупштине БиХ, а тачан термин биће накнадно договорен.

Он напомиње да састанак заказује у складу са договорима лидера шест политичких странака које чине колегије оба дома Парламентарне скупштине БиХ, како на заједничким састанцима у Мостару, Сарајеву и Брчком, тако и на посебним састанцима предсједника странака који су одржани након тога.

Поред формирања Савјета министара, за шта су се по Љубићевој оцјени стекли услови након што су четири странке у Федерацији – ХДЗ 1990, ХДЗ БиХ, СДП и СДА, формирале владе у Средњо-босанском и Херцеговачко-неретванском кантону, на састанку владајуће шестпрке требало би се разговарати и о другим проблемима.

Љубић предлаже да се разговора и о законима који су пред БиХ постављени као услов или препорука за европски пут, закључујући да су ставови о томе приближени и да постоје реални изгледи за њихово усвајање.

Предсједници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић синоћ су у Лакташима већ најавили како би Љубић требао организовати нови састанак лидера, а заказивање састанка данас су поздравили и из СДА.  

Босић долази

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је Срни да ће доћи на предстојећи састанак лидера странака о формирању Савјета министара БиХ.

Он је потврдио да је од лидера ХДЗ 1990 Боже Љубића добио званичан позив да крајем наредне седмице учествује на новом састанку лидера странака које чине већину у Парламентарној скупштини БиХ, као и да су исте позиве добили и лидери других странака који су учествовали на свим досадашњим разговорима.

Босић је истакао да би волио да питање формирања новог савјета министара буде ријешено на том састанку или најкасније до краја мјесеца, али да није оптимиста, јер се постављају нови услови. Он је навео примјер захтјева предсједника Странке демократске акције Сулејман Тихић који тражи да се расправља и о директорским позицијама, а не само саставу Савјета министара БиХ, и то према попису становништва из 1991. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *