Љекари ускоро осигурани од својих грешака

БAЊA ЛУКA – Љекари у Републици Српској ускоро ће бити осигурани од одговорности због евентуалних пропуста које направе у лијечењу пацијената, изјавио је предсједник Коморе доктора медицине РС Момчило Биуковић.  Он је рекао да ова комора већ дуже вријеме активно ради на осигурању љекара у РС од професионалне грешке и одговорности, наводећи да ће средином […]

среда, април 6, 2011 / 07:30

БAЊA ЛУКA – Љекари у Републици Српској ускоро ће бити осигурани од одговорности због евентуалних пропуста које направе у лијечењу пацијената, изјавио је предсједник Коморе доктора медицине РС Момчило Биуковић.

 Он је рекао да ова комора већ дуже вријеме активно ради на осигурању љекара у РС од професионалне грешке и одговорности, наводећи да ће средином априла бити дефинитивно усвојен став Коморе, након којег слиједи објављивање тендера и избор осигуравајуће куће.

Наводећи да у Српској има око 3 000 љекара и да ће то бити велики посао за осигуравајуће куће, Биуковић је истакао да ће сви доктори бити осигурани на одређену новчану суму, а да ће љекарима који раде ризичније послове бити понуђено и додатно осигурање, које ће сами доплаћивати.

"Већ смо одредили и комисије које ће послије објављивања тендера да раде осигурање љекара у РС. Не бјежимо од тога да љекарска грешка постоји, а у посљедњем периоду има и велики број притужби, које се најчешће односе на хируршке и оперативне захвате љекара", рекао је Биуковић.

Генерални директор Клиничког центра Бања Лука Мирко Станетић нагласио је да је неопходно и позитивно да се сви љекари у Српској осигурају од професионалне одговорности, односно љекарске грешке.

Предсједник Удружења љекара доктора породичне медицине РС Драшко Купрешак прецизирао је да овај вид осигурања има вишеструки значај за здравствене професионалце, наводећи да је дјелатност медицинског особља, а понајвише љекара једна од најодговорнијих у друштву.

Он је нагласио да расте притисак на љекаре у смислу изложености суду јавности без аргументације у великом броју случајева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *