Ливне: Израел се узда у уздржаност БиХ

Израелска дипломатија направила је огромне напоре да себи обезбиједи већину у Савјету безбједности без вета Америке, да би одбила стварање палестинске државе без преговора, чему ће допринијети најављена уздржаност БиХ приликом гласања, изјавио је Срни шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне. "То ће се и десити, ако се не деси неко чудо. За […]

среда, новембар 9, 2011 / 09:54

Израелска дипломатија направила је огромне напоре да себи обезбиједи већину у Савјету безбједности без вета Америке, да би одбила стварање палестинске државе без преговора, чему ће допринијети најављена уздржаност БиХ приликом гласања, изјавио је Срни шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне.

"То ће се и десити, ако се не деси неко чудо. За сада је речено да ће БиХ бити уздржана, а Израел није ни тражио више, познавајући ситуацију у БиХ, односно чињеницу да постоји Предсједништво чија су два од три члана за то да се палестинска држава призна једнострано", рекао је Ливне Срни у Тел Авиву.

Ливне је нагласио да је против страна коју заступа Република Српска, у овом случају члан Предсједништва из РС Небојша Радмановић, а првенствено предсједник Републике Српске Милорад Додик, "који је небројено пута изјавио да је став Српске уздржати се од гласања".

Он је додао да ће тако БиХ, на извјестан начин, помоћи Израелу да Савјет безбједности овог момента не призна независну државу Палестину без преговора.

Према његовим ријечима, доласком Барака Обаме на власт САД теже спровести у дјело "двије нације за двије државе".

"Предсједник Владе Израела Бењамин Нетанјаху је, упркос својим идеолошким погледима на то питање, пристао на појам `двије нације за двије државе`, који је, и према мом мишљењу, једино рјешење тог стогодишњег сукоба", казао је Ливне.

Он је додао да су Палестинци изгубили повјерење што се тиче преговора и ријешили да се обрате Уједињеним нацијама да гласањем дођу до стварања државе Палестине.

Палестински предсједник Махмуд Абас предао је 23. септембра у Њујорку захтјев за пријем земље у УН, а Савјет безбједности треба да га размотри 11. новембра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *