Листе лијекова преиспитати, али не на штету пацијената

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић најавио је да ће листу лијекова за домове здравља формирати струка и да рестрикције неће бити усмјерене на пацијенте, него на фармацеутску индустрију. "Листа лијекова у домовима здравља неће се смањивати, али ћемо је преиспитати и формирати, уважавајући ставове које је већ доставило 650 тимова породичне […]

четвртак, мај 16, 2013 / 15:21

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић најавио је да ће листу лијекова за домове здравља формирати струка и да рестрикције неће бити усмјерене на пацијенте, него на фармацеутску индустрију.

"Листа лијекова у домовима здравља неће се смањивати, али ћемо је преиспитати и формирати, уважавајући ставове које је већ доставило 650 тимова породичне медицине у Републици Српској", рекао је Станић новинарима у Бијељини.

Станић је рекао да је садашња листа лијекова у домовима здравља преширока, према оцјени струке, а разлог за то је велики утицај фармацеутских кућа, што ће се убудуће настојати избјећи.

Према његовим ријечима, приједлог нове листе ће након анализе и уважавања струке потписати директори домова здравља и тај прједлог ће бити прослијеђен Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

"Здравство се прозива за дуг од 50 милиона за доприносе, а само у прошлој години потрошено је 73 милиона КМ за лијекове, умјесто 56 милиона предвиђених планом Фонда“, истакао је Станић, напомињући да је у Бијељини прекорачење износило милион КМ.

Станић је подсјетио да је тих 17 милиона КМ распоређено 70 одсто на терет домова здравља и 30 одсто на терет болница.

"Наше здравство је хумано и оно је своја средстава дало грађанима", рекао је Станић и нагласио да ће пацијенти имати све потребне лијекове на А листи.

Према његовим ријечима, уштеде ће се тражити кориштењем генеричких лијекова, што значи да ће фармацеутске куће морати нижом цијеном да се изборе за тржиште.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *