Либија: Убија се у међусобним обрачунима

Најмање двоје људи је убијено окршајима у близини либијске пријестонице, саопштили су данас борци из приморског града Завије, једна од сукобљених страна. Британска агенција Ројтерс наводи да су најновији окршаји знак да се наоружане групе боре за превласт у одсуству јединствене либијске војске, само три недеље пошто је Национални прелазни савјет прогласио ослобођење Либије од […]

субота, новембар 12, 2011 / 08:10

Најмање двоје људи је убијено окршајима у близини либијске пријестонице, саопштили су данас борци из приморског града Завије, једна од сукобљених страна.

Британска агенција Ројтерс наводи да су најновији окршаји знак да се наоружане групе боре за превласт у одсуству јединствене либијске војске, само три недеље пошто је Национални прелазни савјет прогласио ослобођење Либије од режима Моамера Гадафија.

На привременом контролном пункту на 30 километара западно од Триполија, борци из приморског града Завије рекли су извјештачу Ројтерса да су окршаји избили током прошле ноћи пошто је супарничка наоружана група поставилу барикаде и почела да им отима наоружање и разбија њихове аутомобиле.

У окршају су коришћени пушкомитраљези и гранате и оружани сукоб је трајао до раних јутарњих часова.

Наоружане групе које су помогле у свргавању Гадафијевог режима, после убиства дугогодишњег либијског лидера и проглашења ослобођења земље поставиле су барикаде широм Либије с образложењем да желе да заштите нафтна постројења и осигурају безбједност.

Аналитичари упозоравају да би могло да дође до ерупције насиља у Либији пошто се наоружане фракције сада међусобно боре за превласт. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *