Либија: Складишта оружја на извол’те

Представник УН за Либију Јан Мартин рекао је данас да бројна складишта наоружања у тој сјеверноафричкој држави још нису на одговарајући начин заштићена и да већ недостаје велика количина са незаштићених локација. Према његовим ријечима, биће веома тешко спријечити кријумчарење наоружања из Либије, уколико се узме у обзир пространост граница. "Обезбјеђење наооружања треба да буде […]

недеља, новембар 6, 2011 / 20:34

Представник УН за Либију Јан Мартин рекао је данас да бројна складишта наоружања у тој сјеверноафричкој држави још нису на одговарајући начин заштићена и да већ недостаје велика количина са незаштићених локација.

Према његовим ријечима, биће веома тешко спријечити кријумчарење наоружања из Либије, уколико се узме у обзир пространост граница.

"Обезбјеђење наооружања треба да буде приоритет како би остало у Либији, Временом, међународна заједница у томе може помоћи Либији и сусједним земљама али плашим се да за то нема брзог и лаког рјешења", рекао је Мартин.

Током осмомјесечног грађанског рата у Либији, организације за заштиту људских права и новинари наилазили су на велики број складишта наоружања која су била без обезбјеђења и опљачкана су након што су их напустили борци лојални Моамеру Гадафију.

Мартин је нагласио да необезбијеђено наоружање и даље изазива велику забринутост. Он је додао да међу поменуто наоружање спада и ручно противавионско наоружање, мине и муниција.

Представник УН указао је и на напредак постигнут у лоцирању хемијског наоружања и нуклеарног материјала.

Током протекле седмице, либијски званичници су саопштили да су пронашли нове две локације са хемијским наоружањем а које није пријавио Гадафијев режим када су прије неколико година саопштили да престају са набавком неконвенционалног оружја.

Званичници су саопштили да су пронашли око 7 000 буради са сировим уранијумом.

Гадафијев режим распао се његовим заробљавањем и убиством 20. октобра. Три дана касније ослобођење Либије објавило је ново руководство те сјеверноафричке државе./кОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *