Лажни филм о Србији, Мркић тражи објашњење

Србија тражи објашњење од Француске поводом емитовања на француској националној телевизији лажне репортаже у којој је Србија означена као центар кријумчарења оружја у Француску, рекао је министар спољних послова Србије Иван Мркић. Француска национална телевизија "Франс 2" је у марту у дневнику емитовала репортажу о кријумчарењу оружја из Србије у Француску, а након интервенције српске […]

понедељак, мај 27, 2013 / 09:33

Србија тражи објашњење од Француске поводом емитовања на француској националној телевизији лажне репортаже у којој је Србија означена као центар кријумчарења оружја у Француску, рекао је министар спољних послова Србије Иван Мркић.

Француска национална телевизија "Франс 2" је у марту у дневнику емитовала репортажу о кријумчарењу оружја из Србије у Француску, а након интервенције српске Амбасаде у Паризу, полиција у Србији је истрагом утврдила да је ријеч о лажној причи са лажним кријумчарима оружја.
"Блиц" пише да су француски новинари од почетка знали да имају лажне трговце оружјем, јер су их управо они спремали за оно што треба да кажу у камере.

"Тражићемо објашњење и гледати да све неистине о наводном кријумчарењу оружја из Србије, које су се појавиле у дневнику националне француске телелвизије, разјаснимо до краја", рекао је Мркић.

Он је нагласио да је цијела прича бизарна и да наноси велику штету Србији, те да ће надлежни органи Министарства спољних послова Србије истражити цијели случај.

"Емисија је побудила велику пажњу јавности и зато ћемо тражити објашњења… Ако се докаже да је реч о тенденциозној репортажи, употребићемо све механизме да ефекте већ причињене штете минимизирамо", рекао је Мркић, наводећи да Србији сензације такве врсте нису потребне.

"Блиц" наводи да су француски новинари Франк Женозоа и Режи Мате, у фебруару дошли у Србију како би направили репортажу о илегалној трговини оружја из Србије у Француску.

Посредник у послу је био новинар једне новинске агенције у Србији Александар М, који је требало да пронађе неког спремног да пред камерама говори о кријумчарењу.

Начелник Службе за борбу против организованог криминала Управе криминалистичке полиције Србије Славиша Софтић рекао је да су наводни српски кријумчари са снимка француске телевизије само ситни криминалци, који су пристали да се представе као кријумчари оружја за новац.

Он је додао да је утврђено да је ријеч о рођаку новинара Александра, Ненаду Мирковићу и његовом куму Жарку Благојевићу, који су у једној кући у насељу Умка, код Београда, снимили спорну репортажу.

Спорна репортажа емитована је у дневнику у ударном термину под ознаком "ексклузивно", а тенденциозном режијом и вјештом монтажом француски новинари су послали поруку да у Србији практично на сваком кораку може да се купи оружје.

Лист наводи да је српски новинар плаћен за посредовање 300 евра, а лажни кријумчари укупно 800 евра

 0 КОМЕНТАРА

  1. AL SU SE OVE VEHABIJE DOBRO RASPOREDILE, PA BLATE LI BLATE.GARANTUJEM DA SE I U BIH NE ŠVERCUJE ORUŽJEM, ALI ŠTO GA JE SVE MANJE,TO JE DRUGI PROBLEM. MOŽDA ISPARAVAx-(x-(x-(x-(x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *