Лаушевић: Желео бих да ме ослободе пред судом

Више од помиловања, желео бих да будем ослобођен пред судом, реакција је глумца Жарка Лаушевића на одлуку председника Србије да га помилује. Породице убијених огорчене помиловањем Лаушевића. "Нисам осетио олакшање након одлуке о помиловању. Ова одлука није променила ништа у несрећи коју осећам због свега што се догодило", пренио је за "Блиц" Лаушевићев адвокат Владан […]

петак, децембар 30, 2011 / 11:46

Више од помиловања, желео бих да будем ослобођен пред судом, реакција је глумца Жарка Лаушевића на одлуку председника Србије да га помилује. Породице убијених огорчене помиловањем Лаушевића.

"Нисам осетио олакшање након одлуке о помиловању. Ова одлука није променила ништа у несрећи коју осећам због свега што се догодило", пренио је за "Блиц" Лаушевићев адвокат Владан Бојић након што је предсједник Србије потписао помиловање глумцу, правоснажно осуђеном на 13 година затвора.

Адвокат Бојић истиче да Лаушевић од 2001. године покушава да правним путем дође до ослобађајуће пресуде, али да га у томе спречавају правосудни органи Црне Горе.

"Србија је априла 2010. тражила од Црне Горе комплетну документацију о Лаушевићевом случају. Одговорено је да, ако Србија сматра да је казна превисока, може само да га амнестира, помилује или да га условно пусти", објашњава Бојић правну позадину одлуке о помиловању.

Тадић је поступао по приједлогу Комисије за помиловања, која је предложила Лаушевићево ослобађање, јер он "раније није осуђиван, од извршења дела је прошло 18 година, на слободи је дуже време, током којег није вршио кривична дела".

У званичној одлуци наводи се да "кривично дело за које се терети Лаушевић није извршио умишљајно, већ прекорачивши границе нужне одбране у стању емоционалне узбуђености изазване нападом на њега и његовог брата Бранимира Лаушевића, коме је том приликом био угрожен живот".

"На издржавању казне је био готово пет година и током издржавања казне у КПЗ Пожаревац-Забела био је доброг владања и понашања, лошег је здравственог стања и према њему се сврха кажњавања може постићи и блажом казном", пише у саопштењу.

Предсједник Србије је овим актом зауставио даљу правну агонију и предуприједио нове, преносе "Новости".

Овим чином је отклоњена повреда једног од основних међународно гарантованих људских права на дјелотворан правни лијек, али несрећа свих страдалника те кобне судбоносне ноћи 30. 7.1993. је остала да заувијек траје у свим душама унесрећених породица и у уништеном животу и тегобној прогоњеној души Жарка Лаушевића, док год он постоји – закључује адвокат Бојић у свом документованом саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *