Ларвов оптужио НАТО за повећање броја војника и оружја у Европи

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је НАТО за повећање броја војника и оружја у Европи, док НАТО у исто вријеме инсистира да Москва испуни своје обавезе у оквиру Споразума о конвенционалним снагама, из којег се Русија повукла 2007. године. "Напори НАТО да повећа диспаритет у сфери конвенционалног оружја у своју корист и преузме […]

среда, октобар 10, 2012 / 16:39

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је НАТО за повећање броја војника и оружја у Европи, док НАТО у исто вријеме инсистира да Москва испуни своје обавезе у оквиру Споразума о конвенционалним снагама, из којег се Русија повукла 2007. године.

"Напори НАТО да повећа диспаритет у сфери конвенционалног оружја у своју корист и преузме контролу над конвенционалним оружјем у Европи у име рјешења сукоба поништили су суштину ЦФТЕ", рекао је Лавров током обраћања руском Савјету Федерације.

Он је додао да руски партнери у НАТО, који говоре о потреби да се оживи контрола над оружјем у Европи, захтијевају да Русија призна суверенитет Грузије у оквиру граница од прије 2008. године.

"То је предуслов за разговоре и повратак у ЦФТЕ, који смо напустили јер су чланице НАТО саботирале имплементацију овог споразума", рекао је Лавров.

Он је додао да ови, апсолутно нереални услови заједнички рад на проблемима контроле конвенционалног наоружања чине бесмисленим, преноси агенција РИА Новости.

ЦФТЕ је потписан у Паризу 1990. године, а амандман на сапоразум потписан је у Истамбулу на самиту Организације за сарадњу и безбједност /ОЕБС/ 1999. године.

Измијењени споразум потписале су четири нације – Бјелорусија, Казахстан, Русија и Украјина.

"Русија је суспендовала своје учешће у споразуму 2007. године, док за то вријеме НАТО земље нису ратификовале измијењени споразум и нису почеле савјесну примјену тог споразума", истакао је Лавров.

Излазак Москве из споразума ЦФТЕ дочекан је негативним реаговањем НАТО и неколико других земаља, које су у то вријеме ушле у Алијансу.

Лавров је нагласио да Москва не може да разумије сврху наставка великих војних вјежби НАТО.

"Јасно је да је данас немогуће разговарати о војној пријетњи земљама НАТО, која би укључивала конвенционално оружје", рекао је Лавров.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *