Лагард: Руска економија рањива због домаћих слабости

Извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упозорила је Русију да не подлегне самозадовољству, с обзиром на буџетске кризе у чланицама еврозоне, указавши да је руска економија и даље рањива услед домаћих слабости. Русија се с поносом хвали да су њени буџетски дефицит и јавни дуг далеко мањи него у већини чланица Европске уније […]

уторак, новембар 8, 2011 / 07:25

Извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упозорила је Русију да не подлегне самозадовољству, с обзиром на буџетске кризе у чланицама еврозоне, указавши да је руска економија и даље рањива услед домаћих слабости.

Русија се с поносом хвали да су њени буџетски дефицит и јавни дуг далеко мањи него у већини чланица Европске уније и да је у позицији да заједно са другим великим економијама, као што је Кина, чак и помогне еврозони да исплива из тешкоћа.

Лагардова је после састанка са предсједником Русије Дмитријем Медведевом, током своје прве посјете некој земљи ван ЕУ од ступања на чело ММФ у мају ове године, рекла да је Русија „преживјела”, али да мора да сриједи своју фискалну ситуацију и ријеши проблем превелике зависности од извоза енергената.

„Русија је преживјела многе кризе…, али и даље постоје неки значајни фактори рањивости”, рекла је Лагардова у говору студентима на Државном универзитету министарства финансија у Москви.

Она је указала да су ти фактори повезани, између осталог, са могућим наглим снижењем цијена нафте и поново упозорила да Русија треба да диверсификује своју економију и смањи зависност од извоза нафте и природног гаса, пренијеле су агенције.

Лагардова је такође указала да је кључни приоритет Русије да унапреди фискалну политику и упозорила на претјерану потрошњу пред парламентарне изборе касније ове године и предсједничке у 2012.

„Оно што је Русији потребно је већи, одрживији раст”, предочила је она и додала да „рачуна на Русију и настављање њене улоге моста између Европе и Азије”.

Медведев је на почетку сусрета са Лагардовом рекао да је вољан да разговара о питањима, везаним за глобалну економију и о резултатима прошлонедељног самита лидера Групе 20 најразвијенијих економија свијета и привреда у наглом успону (Г20).

Москва, која жели да ојача своју улогу у ММФ, указала је раније да је спремна да допринесе увећању фонда ЕУ за спасавање финансијски ослабљених чланица, посредством те међународне финансијске институције.

Кремљ је саопштио да би руски допринос о којем се преговара са ММФ могао бити ограничен на 10 милијарди долара. Ради поређења, Кина је изнијела могућност учешћа са 100 милијарди долара у Европском фонду за финансијску стабилност (ЕФСФ).

Медведев је више пута указивао да највеће свјетске земље у успону, као што су Русија, Бразил, Кина и Индија, треба да имају већу улогу у ММФ и да те земље треба да у тој институцији буду представљене пропорционално јачини својих економија.

Лагардова ће после разговора у Русији посјетити Кину и Јапан. Све те три земље су изразиле заинтересованост да пруже финансијску помоћ еврозони под надгледањем ММФ. 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *